Thursday, December 29, 2011

Rainbow Marble Cake



Thanks Suzy.

Nigella's Chocolate Chips Muffin


Ingredients:
250g plain flour
2 tsp baking powder
1/2 tsp baking soda ~ k.nor letak secubit jer
2 tbsp good quality cocoa powder
170g caster sugar ~ k.nor guna 150gm
150g chocolate chips (save 1/4 of the chips for sprinkling, i use twist white choc and chocolate chips)
200ml milk
80ml vegetable oil
1 large egg
1 tsp pure vanilla extract

Method:
  1. Preheat the oven to 200 deg C (next time I will reduce to 180-190c).
  2. Put the flour, baking powder, baking soda, cocoa, sugar, and 3/4 of the chocolate chips into a large bowl and mix well.
  3. Pour all the liquid ingredients into a measuring jug and mix well.
  4. Mix the dry and wet ingredients together with slow and gentle strokes. Stop stirring once the last traces of flour disappear. Do not overmix. A lumpy batter will ensure the muffins stay moist and fluffy.
  5. Spoon the batter into paper muffin cases.
  6. Sprinkle the remaining 1/4 chocolate chips on top and bake for 20 minutes or until the muffins are dark, risen and springy.
Source : Resepi C&P from Kak Nor

Sunday, December 18, 2011

Rainbow Cup Cake


Bahan-bahan
430gm tepung gandum all purpose
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, unggu

# Haiza gunakan acuan cup cake

Cara-cara :

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga gebu. Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
  3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
  5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C. Bakar sehingga habis.
  6. Angkat dan sejukkan di atas redai. Keluarkan alas bawah kek.
  7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
  8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
  9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.

Source : Resepi C&P dr Kak Wan

Chocolate Lava Cake

Source : Youtube

Cucur Nasi Jejari Ketam


Bahan-Bahan
  • 2 cwn nasi
  • 2 cwn air
  • 1 biji bwg besar
  • 2 biji bwg putih
  • 1 sudu besar udng kering-rendam dan toskan
  • 2 1/2 cwn tepung gandum
  • 8 btng crabsticks-atau lebih, di potong kecil2
  • 1 biji lada besar dihiris nipis (jika suka)
  • Daun sup/bawang (di hiris halus)
  • sedikit garam
  • Minyak untuk mengoreng
Cara Membuatnya
  1. Blend nasi bersama air, masukkan sekali udng kering, bwg putih dan bwg besar...kisar sebati.
  2. Masukkan tepung gandum ke dlm bekas dan tuangkan bahan2 kisar tadi...gaul sebati.
  3. Campurkan semua bahan2 hirisan, garam dan gaul sebati. Masukkan sekali potongan crabstick dan gaul hingga sebati.
  4. Panaskan minyak dan goreng adunan cucur hingga masak.
  5. Saya gunakan tangan saja utk menjemput cucur ini....pastikan jari di basahkan sedikit dgn air supaya mudah. Boleh juga gunakan sudu utk mengoreng cucur ni...sudu hendaklah di celupkan sebentar kedalam minyak panas tadi dan jemputlah adunan cucur tadi kedlm minyak gorengan....dan buatlah sehingga habis...

Source : Resepi C&P dr Yatie

Monday, December 12, 2011

Aneka Talam





12 jenis talam yang dipelajari dari Chef Asma.

Wednesday, December 07, 2011

Monday, December 05, 2011

Kek Karamel Lagi




Kali ni untuk birthday abang ipar....Gambar sebelum dibakar.....

Resepi boleh tgk previous post. :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails