Monday, July 15, 2013

Crunchy Caramel Almond




200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

Source : Resepi C&P from Kak Ita 

Melty Hershey


Lapisan Dasar

150 gm campuran biskut marie dan biskut oreo
30 gm almond flakes atau apa-apa kekacang atau boleh gantikan dengan cornflakes
90 gm mentega ~ dicairkan

Campurkan biskut dan kekacang
Tambahkan mentega dan gaul rata
Letakkan dalam bekas sebagai dasar

Resepi Cheese

250g cream cheese ~ suhu bilik
200g whipping cream
150g yogurt plain
90g gula
15g gelatin
60ml air
1 sudu teh jus lemon
50g buah blueberry tin
25ml syrup blueberry atau bluberry filling

Tuangkan 60 ml air ke dalam cawan kecil, kemudian taburkan gelatin di atasnya biarkan gelatin kembang.
Dengan kaedah double boiler cairkan gelatin ketepikan
* untuk resepi ini  anda boleh memilih untuk tidak menggunakan gelatin

Dalam bekas pemutar, putar cream cheese dan gula hingga lembut dan gebu masukkan yogurt dan putar lagi.
Dalam bekas berasingan putar Non Dairy Whipping Cream hingga kental dan kaku
Kaup balik adunan whippping cream ke dalam adunan cheese
Tambahkan perahan jus lemon dan gaul sempurna.
Masukkan adunan ke dalam piping bag
* Adunan Cheese 1 sudah boleh di gunakan.

Caranya
Letakkan bahagian dasar di dasar bekas atau gelas pilihan anda
Kemudian letakkan cheese berselang seli dengan filling blueberry dan bauh blueberry
Ambil belakang sudu dan marblekan
Hiaskan atas nya dengan parutan cheese atau coklat putih atau filing blueberry dan buah blueberry
Simpan dalam peti ais supaya ia dingin

Source : Resepi C&P from Kak Ita

Puff


Chocolate Moist Cake


Thursday, July 11, 2013

Congo Bars

Ingredients,
2 3/4 cup all purpose flour-(315g)
2 1/2 teaspoons baking powder
1/2 teaspoon salt
2/3 cup butter, softened-(150g)
1 lb. light brown sugar(453g) - (k.nor letak 200gm)
3 eggs ~ (k.nor guna telur A)
1 teaspoon vanilla
11.5 ounce package milk chocolate chips(326g) - (k.nor guna choc chips)
1 cup chopped pecans (optional)

Sift flour, baking powder and salt into a large bowl. Set aside.
Stir brown sugar into softened (not melted) butter in another large bowl until butter disappears. You can use the back of your spoon to help incorporate the two together.
Add eggs one at a time to butter mixture and stir well after each egg.
Add vanilla, chocolate chips and nuts. Mix well.
Add dry flour mixture and stir until well combined.
Coat a 13 X 9 -(Ayu used 10x10)pan with non-stick spray and spread batter evenly into dish(Ayu used parchment paper).
Bake at 170 degree for 30 minutes or until top is golden brown. Make sure you don’t over bake.



Source : Resepi C&P from Kak Nor

Sunday, July 07, 2013

Cheese Tart

Thanks Nina

Snow Almond Cookies


Bahan A
260 gm butter
150 gm gula caster
1 sudu kecil esen vanila
50 gm serbuk badam

Bahan B
300 gm tepung Red Rose
50 gm tepung kastard
50 gm susu tepung
40 gm tepung jagung

Bahan Hiasan
Coklat masakan - cairkan cara double boiler
Sedikit breadcrumb putih  - untuk menyalut

Pukul bahan A hingga berkrim
Masukkan bahan B dan uli hingga menjadi doh yg lembut
Canai dan terap dengan acuan yg di sukai
Susun dalam loyang dan bakar pada suhu 140C selama 30 minit atau sehingga masak
Sejukkan biskut atas redai
Celup biskut dalam coklat masakan yg telah di cairkan cara double boiler
Golekkan biskut ke dalam breadcrumb
Simpan biskut dalam bekas kedap udara.

Source : Resepi C&P from Kak Wan

Alamanda Cookies


Bahan A
125 gm butter
100 gm margerin
80 gm shortening atau lemak sayuran
80 gm gula kaster
2 sudu teh cappucino emulco

Bahan B ~ diayak
350 gm tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk penaik atau baking powder
40 gm tepung jagung
40 gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung

Bahan C
100 gm koko-crunch ~ dikisar
40 gm kacang tanah ~ dipanggang dan dikisar
100 gm coklat rice

Hiasan
Kuning telur
Coklat masakan putih ~ cairkan kaedah double boiler
Coklat masakan gelap ~ cairkan kaedah couble boiler

Pukul bahan A sehingga sebati
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit
Masukkan bahan C dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
Rehatkan doh selama 15 minit.
* Doh agak sedikit lembik tapi bila dah direhatkan selama 15 minit doh dah sedikit OK

Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit buter
Panaskan oven pada suhu 150C
Canaikan doh di atas 2 lapik plastik supaya doh tidak melekat-lekat
Terap doh dengan penerap biskut
Susun doh di dalam loyang pembakar
Sapukan kuning telur di atas permukaan doh
Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 15 ~ 20 minit atau sehingga doh masak sempurna
Sejukkan doh setelah masak

Hiaskan doh dengan coklat masakan putih dan gelap yang telah di cairkan
Biarkan coklat mengeras sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara. 

Source : Resepi Asal from Chef Asma, C&P from Kak Ita

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails