Sunday, November 09, 2014

Fancy Cookies




Custard Lemon Puff




Wedding Cupcake Peach & Turquoise




Bingka Telur


Bahan-bahan

6 biji telur2 cwn air daun pandan( atau 2 cwn air + colour kuning)
2 tin santan (400ml x2) atau santan pekat
3 cwn tepung gandum
2 cwn gula
1 tsp garam
4 tbs butter-cairkan


Cara-cara


  1. Blend semua bahan, hingga tepung tak berketul2.
  2. Masukkan 1 tbs minyak dalam loyang..lenserkan.
  3. Masukkan dalam oven.
  4. Bila loyang sudah panas, masukkan bancuhan kuih ke dalam loyang.Masak sehingga perang. Guna suhu 180 bakar selama 1 jam

Saturday, November 08, 2014

Lidah Kucing Pelangi, Coklat & Cheese








Cronut



Bahan Resepi Cronut
500 Gram tepung protein tinggi dan sedang perbandingan 70:305 gram 
Bread improver
400 g Anchor Butter Sheet
50 gram Gula pasir
7,5 gram Yeast
40 gram Anhydrous Milk Fat
15 gram Milk powder
9 gram Garam
250 gram Air es

Cara membuat:

  1. Campurkan semua bahan kecuali butter sheet, aduk hingga setengah kalis.
  2. Biarkan mengembang dua kali lipat. Masukkan ke dalam freezer selama tujuh jam (bungkus dengan plastik atau kain).
  3. Beri tiga kali lipatan single, di mana setiap lipatan diistirahatkan selama 20 menit.
  4. Tipiskan adonan setebal 1 cm, masukkan ke dalam freezer selama dua jam, lalu potong dengan cetakan donat.
  5. Fermentasi adonan dalam proofer ( Rh 70 persen dengan panas 30 derajat Celcius).
Source : content://com.sec.android.app.sbrowser/readinglist/1022115340.mhtml

6.  usu dengan raspberry, tabu atasnya.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails