Nak menghabiskan buttercream yg byk tu.....so terhasilllah swissroll cake ni.
Bahan-bahan:
Bahan2 A:
3 biji telur
2 oz (56gm) gula kastor
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila
1/2 camb ovalette
1.5 oz (42gm) tepung gandum
1/2 camb susu tepung
Bahan2 B:
2 oz (56gm) mentega cair
Bahan2 C:
1 1/2 camb serbuk koko
Buttercream icing secukupnya
cara:
Bahan-bahan:
Bahan2 A:
3 biji telur
2 oz (56gm) gula kastor
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila
1/2 camb ovalette
1.5 oz (42gm) tepung gandum
1/2 camb susu tepung
Bahan2 B:
2 oz (56gm) mentega cair
Bahan2 C:
1 1/2 camb serbuk koko
Buttercream icing secukupnya
cara:
- griskan tin kek yang bersaiz triangle (kalau boleh khas untuk swiss roll)
- lapikkan dengan greaseproof/parchment paper dan ketepikan
- masukkan semua bahan2 A dan Bahan2 B ke dalam mangkuk adunan
- pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5-7 min
- kemudian ketepikan 1 1/2 camb adunan tadi dan masukkan ke dalam piping bag
- masukkan serbuk koko ke dalam adunan yang banyak dan pukul lagi selama 1-2 min
- tuangkan adunan bercampur koko tadi ke dalam tin kek dan ratakan
- setelah itu pipekan adunan yang telah diketepikan tadi ke atas adunan koko dan bentukkan menjadi seperti batik atau ape2 pattern yang disuka
- bakar pada suhu 170C selama 20 min
- keluarkan tin kek dari oven dan biarkan sejuk sekejap tapi jangan dibiarkan terlalu lama nanti kek akan menjadi keras dan susah untuk digulungkan
- angkatkan/keluarkan greaseproof paper dan terbalikkan ke atas satu lagi greaseproof paper
- trimkan kiri dan kanan kek dan barulah disapukan buttercream secukupnya ke atas kek tadi
- gulungkan perlahan2 (dengan greaseproof paper) supaya tidak pecah
- akhir sekali balut dengan cling film dan simpan di dalam fridge supaya buttercream menjadi keras sedikit
- setelah itu bolehlah dipotong dan hidangkan
No comments:
Post a Comment