Bahan-bahan A
250 gm mentega
100 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh kopi Emulco
Bahan-bahan B
300 gm Tepung Red Rose*
60 gm tepung jagung *
40 gm horlicks*
100 gm serbuk badam
60 gm kelapa kering
* diayak bersama
Bahan-bahan hiasan
150 gm coklat gelap
Nestum secukupnya
Cara-cara
- Pukul mentega dan gula aising dengan kelajuan sederhana sehingga sebati. tambahkan telur dan kopi Emulco sambil terus dipukul.
- Masukkan Tepung Red Rose, tepung jagung dan horlicks.
- Tambahkan serbuk badam dan kelapa kering. Uli sehingga menjadi doh lembut.
- Bulatkan doh, susun di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 150 selama 30 minit. Sejukkan setelah masak.
- Cairkan coklat masakan gelap secara kukusan.
- Celupkan doh ke dalam coklat masakan cair dan golekkan di dalam Nestum.
- Biarkan sehingga coklat mengeras dan simpan di dalam bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment