Tuesday, August 13, 2013

Biskut Bebola Nestum


Bahan-bahan A

250 gm mentega
100 gm gula aising
1 biji kuning telur
1 sudu teh kopi Emulco

Bahan-bahan B

300 gm Tepung Red Rose*
60 gm tepung jagung *
40 gm horlicks*
100 gm serbuk badam
60 gm kelapa kering

* diayak bersama

Bahan-bahan hiasan

150 gm coklat gelap
Nestum secukupnya

Cara-cara
  1. Pukul mentega dan gula aising dengan kelajuan sederhana sehingga sebati. tambahkan telur dan kopi Emulco sambil terus dipukul.
  2. Masukkan Tepung Red Rose, tepung jagung dan horlicks.
  3. Tambahkan serbuk badam dan kelapa kering.  Uli sehingga menjadi doh lembut.
  4. Bulatkan doh, susun di atas dulang pembakar dan bakar pada suhu 150 selama 30 minit.  Sejukkan setelah masak.
  5. Cairkan coklat masakan gelap secara kukusan.
  6. Celupkan doh ke dalam coklat masakan cair dan golekkan di dalam Nestum.
  7. Biarkan sehingga coklat mengeras dan simpan di dalam bekas kedap udara.
Source : Buku "Siri Blogger Masakan Biskut Raya" karya Nor Azlita Abdul Aziz.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails