Tuesday, August 13, 2013

Shortbread Marble


Bahan (utk base biskut)

120g tepung gandum
50g gula kastor
40g serbuk badam
100g butter
45g susu tepung

Cara
  1. Alas loyang cutter dengan kertas kuih 
  2. Gaul kesemua bahan hingga sebati (adunan akan menjadi serbuk roti).  
  3. Masukkan adunan ke dalam acuan. Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan dan cucuk ngan garfu base tersebut. 
  4. Tekan alat pemotong ke dalam adunan biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12’.  
  5. Bila biskut masak, keluarkan alat pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.
Bahan Hiasan
200g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat) + sedikit shortening
50g coklat putih

Cara
  1. Cairkan coklat masak + shortening, kemudian tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi. 
  2. Cairkan coklat putih, masukkan ke dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.  
  3. Tarik coklat putih dengan lidi utk dijadikan corak batik.  
  4. Masukkan semula alat pemotong kek ke dlm biskut dan sejukkan dlm fridge selama 10’ atau sehingga coklat telah keras  
  5. Bila coklat dah beku, keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum menyimpan biskut dlm bekas kedap udara.
Source : Resepi C&P from Maklang

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails