Bahan (utk base biskut)
120g tepung gandum
50g gula kastor
40g serbuk badam
100g butter
45g susu tepung
Cara
- Alas loyang cutter dengan kertas kuih
- Gaul kesemua bahan hingga sebati
(adunan akan menjadi serbuk roti).
- Masukkan adunan ke dalam acuan.
Tekan/canai adunan sehingga padat dan rata dlm acuan dan cucuk ngan garfu base
tersebut.
- Tekan alat pemotong ke dalam adunan
biskut dan bakar pada suhu 180 selama 12’.
- Bila biskut masak, keluarkan alat
pemotong dan biarkan sehingga biskut sejuk sebelum dihias dengan coklat.
200g coklat masakan (boleh tambah jika suka banyak coklat) + sedikit shortening
50g coklat putih
Cara
- Cairkan coklat masak + shortening, kemudian tuang atas biskut yg telah disejukkan tadi.
- Cairkan coklat putih, masukkan ke
dalam beg piping dan lorekkan atas coklat masak.
- Tarik coklat putih dengan lidi utk
dijadikan corak batik.
- Masukkan semula alat pemotong kek ke
dlm biskut dan sejukkan dlm fridge selama 10’ atau sehingga coklat telah keras
- Bila coklat dah beku, keluarkan alat pemotong dan pisahkan biskut sebelum menyimpan biskut dlm bekas kedap udara.
No comments:
Post a Comment