Bahan- Bahan
Bahan A
4 biji kuning telur
20g gula
1/4 sdk esen vanila
Bahan B
4 biji putih telur
100 g gula
Bahan C
110g tepung
Bahan D
70g mentega cair
Cara-cara
- Pukul (A) sehingga ringan dan gebu
- Putar (B) hingga kembang. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kental
- Kaup balikkan meringue (B) ke dalam (A) sehingga rata
- Masukkan (C) yang telah diayak dan kaup balikkan adunan hingga sebati
- Masukkan (D) dan gaul hingga rata
- Tuangkan adunan ke dalam acuan yang telas digris dan alas.
- Bakar pada suhu 190C selama 15 minit. Keluarkan kek dari acuan dengan segera setelah masak
50g air
120g gula
1/2 sdk jus lemon (haiza guna lychee syrup)
50g mentega
Cara-cara
- Masakkan air, gula & jus lemon sehingga memdidih. Dibiarkan sejuk.
- Pukul mentega sehingga ringan dan kemudian masukkan bahan (1) dan pukul sehingga gebu.
1 comment:
Guna tepung ape ye?
Post a Comment