Tuesday, February 12, 2013

Cream Cracker Salted Caramel Cheesecake


Bahan²
2 cawan cream cheese _ suhu bilik (250 g)
2/3 cawan unsalted butter (75g)
1 cawan gula aising ( i used 1/2 cawan gula castor)
1 cawan Koko Krunch Duo ( choc and white choc flavour ) _ di hancurkan / dikisar kasar ( gandakan sukatan sekiranya ingin melapis nipis adunan cream cheese ) 
Salted caramel _ ( resipi rujuk di bawah )
20 - 35 keping atau secukup kegunaan cream crackers Hup Seng _ ( jika ingin melapis nipis adunan cream cheese, gandakan cream crackers )
2 cawan atau secukup kegunaan susu segar
White chocolate dan milk chocolate untuk hiasan


Cara²
  1. Sediakan bekas / loyang yang dialaskan dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
  2. Pukul cream cheese dan butter sehingga sebati.
  3. Masukkan gula aising dan pukul lagi hingga sebati. Ketepikan.
  4. Rendam ( jika tidak menggunakan susu suam ) / celup ( jika menggunakan susu suam ) cream crackers ( jangan sampai lembik ) dan susun di dalam loyang / bekas.
  5. Sapukan adunan cream cheese di atasnya sehingga rata.
  6. Kemudian taburkan koko krunch kisar di atasnya.
  7. Tompokkan beberapa sudu adunan cream cheese diikuti dengan salted caramel di atasnya. Ratakan menggunakan sudu hingga sebati kedua adunan.
  8. Setelah itu rendam / celup cream crackers dan susun di atasnya. Sapukan lagi adunan cream cheese diikuti dengan koko krunch kisar dan seterusnya gabungan adunan cream cheese bersama salted caramel. Ulang langkah ini sehingga habis.
  9. Pastikan adunan cream cheese di lapisan terakhir.
  10. Hias dengan parutan white dan milk chocolate.
  11. Simpan di dalam peti sejuk semalaman sebelum di potong.
Salted Caramel

1 cup sugar
6 tablespoons salted butter cubed
2/3 cup heavy cream, at room temperature _ Haiza gantikannya dengan 1 tin kecil Nestle Cream ( Original ) 

Method

  1. Melt the sugar over medium high heat in a large pot. 
  2. Whisk the sugar as it melts and cook until it becomes a deep amber color. 
  3. Add the butter and stir it in until melted. 
  4. Pour in the heavy cream ( mixture will foam ) and whisk until you get a smooth sauce. You may have some lumps but keep stirring until they have melted. 
  5. Remove from heat and let cool. {I f you still have some lumps in the caramel after it has cooled - strain it through a fine mesh strainer }.  
  6. Store, covered, in the fridge.

 Source : Resepi C&P from Diana

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails