Wednesday, March 06, 2013

Roti Epal


Bahan-bahan (1 biji besar - 22 cm)
Doh :

150g susu segar
50g telur (susu segar + telur = 200g)
300g tepung roti
30g gula kastor
1 sudu kecil pelembut roti
30g mentega
1/2 sudu kecil garam
1 susu kecil yis kering

Inti Epal :
300g epal merah (dipotong kecil)
1 sudu besar mentega
1 sudu besar gula

Cara-cara :

  1. Masukkan semua bahan untuk doh mengikut susunan dari atas ke bawah dalam mesin roti.  Plih menu untuk bread dough. Tunggu sehingga doh siap.
  2. Sementara itu sediakan inti epal.  masukkan epal ke dalam periuk bersama dengan mentega dan gula.  Masak sehingga epal agak lembut.  Keluarkan air yang terhasil dan biarkan sejuk.
  3. Tabur sedikit tepung ke atas papan pencanai.  Keluarkan doh dari mesin roti dan letak di atas papan pencanai.  Tumbuk-tumbuk untuk mengeluarkan angin. Buat bentuk bulat.  Biarkan roti selama 5-10 minit.
  4. Canaikan doh kepada 25 x 25 cm.  letakkan epal yang telah disedikan tadi.  ratakan.  Kemudian gulung padat-padat.
  5. Potong gulungan tadi kepada 8 bahagian. Susun di dalam loyang yang telah dilapik dengan kertas ataupun disapu dengan mentega.  Biarkan doh mengembang dua kali daripada saiz asal.
  6. Panaskan ketuhar sehingga suhu 170 darjah celsius.  Bakar selama 14-15 minit.
Source : Buku "Jom Berjimat menyediakan Roti" oleh Norhayani Mohd Nor

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails