Friday, November 27, 2009

Pullman Bread

BAHAN-BAHAN

Doh Span
2 sdk Yis segera
2 sdb Air
300g Tepung Roti
175ml air sejuk

Doh Utama
200g Tepung Roti
35g Gula
1 3/4 sdk Garam
1 sdb Tepung Susu
100g Whipping Cream
30g Shortening

CARA MEMBUATNYA

  1. Uli bahan doh span dan biarkan selama 2 1/2 jam.
  2. Kemudian tambahkan gula, garam dan separuh drpd whipping cream dan adun hingga sempurna.
  3. Campurkan tepung roti, tepung susu dan baki whipping cream dan uli sehingga menjadi doh.
  4. Tambahkan shortening dan uli lagi sehingga lembut dan kenyal.
  5. Bahgikan menjadi 4 keping sama saiz. Bentukkan menjadi bebola dan biarkan selama 15 minit.
  6. Ratakan doh dan gulungkan sepeti kek gulung swiss. Biarkan selama 10 minit dan ulangi langkah sekali lagi. Letakkan ke dalam acuan pullman.
  7. Biarkan ia naik selama 45 minit atau mengisi 80% tin. Tutup dengan penutup.
  8. Bakar pada suhu 200C selama 30 minit. Keluarkan serta merta drpd tin bila siap dibakar.
Source : Buku World of Bread Alex Goh

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails