Doh Span
2 sdk Yis segera
2 sdb Air
300g Tepung Roti
175ml air sejuk
Doh Utama
200g Tepung Roti
35g Gula
1 3/4 sdk Garam
1 sdb Tepung Susu
100g Whipping Cream
30g Shortening
CARA MEMBUATNYA
- Uli bahan doh span dan biarkan selama 2 1/2 jam.
- Kemudian tambahkan gula, garam dan separuh drpd whipping cream dan adun hingga sempurna.
- Campurkan tepung roti, tepung susu dan baki whipping cream dan uli sehingga menjadi doh.
- Tambahkan shortening dan uli lagi sehingga lembut dan kenyal.
- Bahgikan menjadi 4 keping sama saiz. Bentukkan menjadi bebola dan biarkan selama 15 minit.
- Ratakan doh dan gulungkan sepeti kek gulung swiss. Biarkan selama 10 minit dan ulangi langkah sekali lagi. Letakkan ke dalam acuan pullman.
- Biarkan ia naik selama 45 minit atau mengisi 80% tin. Tutup dengan penutup.
- Bakar pada suhu 200C selama 30 minit. Keluarkan serta merta drpd tin bila siap dibakar.
No comments:
Post a Comment