Lapisan Coklat ( Kek Batik Coklat Beragar - Agar )
Bahan²
2/3 cawan air
1 sk serbuk agar-agar
250 gm butter
125 gm milo
3 sb serbuk koko
1/2 sk serbuk nescafe
1/2 tin susu pekat ( tin 505gm ) _hampir 1/2 tin ikut kemanisan masing²
1 kampit biskut merie * tak habis 1 kampit
Cara²
- Sediakan Loyang yang dialas plastik bersih ( tujuannya supaya kek tidak melekat dan senang diangkat dari loyang tanpa mencacatkannya ).
- Masukkan air ke dalam kuali diikuti serbuk agar². Kacau sehingga cair ( *kacau hingga serbuk agar² larut dan air mendidih ).
- Setelah itu masukkan butter dan gunakan api yang kecil sekali.
- Apabila sudah cair masukkan susu, milo sedikit demi sedikit dan gaul sehingga milonya sebati.
- Seterusnya masukkan serbuk koko.... gaul tanpa henti sehingga halus dan tidak berketul lagi. ( *boleh rasa cicip kemanisan yang disukai ).
- Setelah pekat ( adunan yang mengandungi agar² ini tidak akan terlalu pekat seperti resepi asal ).
- Boleh lah mula menyusun biskut marie di dalam loyang sehingga menutupi permukaan dasar dan ceduk adunan coklat kemudian ratakan.
- Susun lagi biskut marie dan lapiskan dengan adunan coklat.
- Ulangi langkah No. 7 dan 8 sehingga adunan habis (tinggalkan sedikit adunan coklat untuk lapisan terakhir selepas lapisan cheese ).
- Biarkan sejuk dan masukkan ke dalam peti sejuk semalaman.
- Potong dan siap untuk dihidangkan.
- *Untuk kek batik coklat beragar² ini tak perlu semalaman. Jika cukup sejuk dan set di dalam peti ais, sudah boleh dinikmati dan dipotong.
Bahan² ~ ( Saiz 9x9 )
A
2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE )
500 ml susu segar, dipanaskan
B
500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Cara²
A
2 bungkus biskut marie perisa coklat - lebih kurang 600 g ( ryo guna jenama LEE )
500 ml susu segar, dipanaskan
B
500 g cheese cream ( Philadelpia / Tartura )
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus
Cara²
- Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit, jangan sampai adunan terlalu cair.
- Pukul lagi hingga kembang dan sebati, ketepikan
- Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik / kertas minyak / baking paper.
- Panaskan susu segar, padamkan api.
- Ambil sekeping² biskut dan celup ke dalam susu ( suam² panas ).. terus susun dalam bekas.. ( Celup 1 saat je taw ).
- Pastu sapukan adunan cheese di atasnya, ratakan.
- Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi
- Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.
- Kemudian, kisar baki biskut yang ada, taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese. ( Kalau pakai jenama LEE, boleh ramas²kan je dalam penapis tu.. jadi serbuk lah ia.. )
- Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk, biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.
:: Ini pula cara yang dibuat untuk mengabungkan 2 resipi di atas ~
- Keluarkan lapisan coklat ( kek batik coklat beragar² ) dari peti ais dan susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan coklat.
- Ratakan adunan cheese di atasnya ( tuang adunan tu sekaligus ).
- Kemudian susun biskut marie di seluruh permukaan lapisan cheese.
- Ratakan lapisan coklat ( adunan kek batik coklat beragar² ) di atasnya.
- Masukkan ke dalam peti ais semalaman.
- Hidang bersama Salted Caramel.
Source : Resepi C&P from Diana
No comments:
Post a Comment