Bahan-bahan
200gram tepung gandum
50gram cream cheese
2 biji telur
90gram gula
1 penutup (2 sudu kecil) esen vanila
100ml susu segar@bancuhan susu tepung
80gram pisang lecek
secubit garam
75gram butter@marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda ( ni klu tak mau letak pun takpe)
1 sudu besar madu
200gram tepung gandum
50gram cream cheese
2 biji telur
90gram gula
1 penutup (2 sudu kecil) esen vanila
100ml susu segar@bancuhan susu tepung
80gram pisang lecek
secubit garam
75gram butter@marjerin
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil baking soda ( ni klu tak mau letak pun takpe)
1 sudu besar madu
( sedikit coklat cip atau coklat urai)
( kalau nak letak sedikit tepung jagung pun boleh, dalam 2 sudu kecil lah)
Cara-caranya( kalau nak letak sedikit tepung jagung pun boleh, dalam 2 sudu kecil lah)
- Ayak tepung gandum, baking powder dan baking soda, ketepikan. ( kalau ayak dua kali, lagi bagus).
- Dengan Menggunakan hand mixer, pukul mentega dan gula hingga kembang, kemudian masukkan, cream cheese, pukul lagi selepas itu masukkan telur satu persatu, pukul hingga semua sebati.
- Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit diselang seli dengan susu segar.
- Masukkan pula madu, secubit garam, pisang lecek dan esen vanila, kacau sebati.
- Panaskan oven suhu 170 darjah, sudukan adunan ke dalam acuan muffin, paras adunan pastikan 3/4 acuan muffin, supaya muffin elok naik nye nanti. Kemudian taburkan coklat chip atau coklat urai di atasnya.
- Bakar selama 25 ke 30 minit ataupun sehingga permukaan muffin agak perang, cucuk muffin dengan lidi, bagi memastikan muffin benar-benar masak.
- Sejukkan atas redai besi, dan sedia untuk dihiaskan dengan ape jua cream kegemaran anda. Selamat Mencuba. ( ros cuma taburkan permukaan muffin dengan sugar powder sahaja).
Source : Resepi C&P from Jintanmanis
No comments:
Post a Comment