Pandan Layer Cake
Saiz kek: 8 x 8 x 3 inci
Bahan bahan Kek:
5 biji telur Gred A
160 gm gula
125 gm tepung gandum*
1 sk baking powder* (*disatukan dan diayak)
75 gm minyak jagung
15 gm ovallate
1 sk paste pandan
2 sb susu segar/cair
Bahan bahan Kastard:-
1050 gm santan ( 200ml santan kotak + air)
225 gm gula
10 gm serbuk agar agar
1 sk paste pandan
100 gm tepung Hoen Kwee (warna hijau)
75 ml jus pandan (kisar 4 daun pandan dgn 75ml air dan tapis)
Secubit garam
Untuk Kek:-
Satukan
telur, ovalatte, gula dan paste pandan. Pukul hingga kembang dan gebu.
Perlahan kan speed dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga
habis. Masukkan juga susu. Gaul rata.
Masukkan
minyak jagung dan gaul rata. Tuang dalam tin berukuran (8 x 8 x 3) inci
yg telah di sapu dgn mentega dan alas dasarnya dgn kertas. Sapukan juga
permukaan kertas dgn mentega.
Bakar dalam oven yg telah dipanaskan pada suhu 175C selama 30 minit. Bila masak keluarkan kek dari oven dan sejukkan.
Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bahagian tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong secara horizontal menjadi 3 keping dengan pisau bergerigi.
Kecilkan sedikit kek dgn cara memotong bahagian tepi kek sehingga menjadi (7 x 7) inci. Kemudian potong secara horizontal menjadi 3 keping dengan pisau bergerigi.
Untuk Kastard:-
Satukan
semua bahan2 untuk kastard dalam bekas tahan panas. Masak diatas air
mendidih (secara double boiler), gunakan wisk, kacau hingga pekat dan
berkilat. Matikan api dan biar suam sedikit sebelum dilapis dgn kek.
Untuk Membuat Lapisan Kek Pandan:-
Gunakan
tin berukuran 8 x 8 x 3 inci. Tuang 1/3 adunan kastard ke dalam loyang
dan ratakan. Kemudian letakkan 1 lapis kek di atas kastard tadi dan
ditekan tekan sedikit.
Tuang
lagi 1/3 kastad di atas kek. Kemudian lapiskan dengan sekeping lagi
kek. Ratakan biar memenuhi bahagian yang kosong di sekeliling loyang.
Lapiskan lagi dengan kek dan kemudian kastard dan di akhiri dengan kek.
Isi ruang ruang tepi kek dengan lebihan kastard.
Kemudian
masukkan dalam peti sejuk sekurang2nya 1 jam. Keluarkan kek dari acuan
dan salut dgn kelapa kering, jika suka. Dengan cara itu, kita bolehlah
tutup kekurangan kek yang ada.
Bahagian yg berkastard tu di atas dan kek di bawah. Ini bermakna kek ni dimulai dgn bhg kastard dan akhir dgn kek..
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam dan potong serta hidangkan semasa sejuk sejuk.
Simpan dalam peti sejuk selama 1 jam dan potong serta hidangkan semasa sejuk sejuk.
Source : Resepi C&P from Azie
No comments:
Post a Comment