Kek Span Vanila
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria
Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A
130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak
40g air
60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila
Cara membuat:
- Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
- Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dgn kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang selama 5 minit.
- Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
- Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.
- Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
- Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap.Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek.Biarkan ia sejuk.
Cara-cara melapis Ice cream cake
- Kek span
- Ice Cream Haan Powder (Bancuh ikut resepi yg tertera pada bungkusan)
- Kacang/ Mashmallow or Cornflakes
- Ulangi Langkah diatas sehingga siap dan bekukan kek sekurang2nya 8 jam atau semalaman.
Source : Resepi Kek Span C&P from Rahel
No comments:
Post a Comment