Bahan A
125gm mentega
100gm majerin
80gm shortening/lemak sayuran(saya guna crisco)
80gm gula kaster
2 sudu teh cappucino emulco
Bahan B(diayak bersama)
350gm tepung gandum (saya guna 270gm tepung gandum, 80gm tepung naik sendiri)
1/4 serbuk penaik (saya tak masukkan sebab dah guna tepung naik sendiri)
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung
Bahan C
100gm koko-crunch (dikisar)
40gm kacang tanah-panggang dan kisar
100gm coklat rice
Hiasan:-
Kuning telur, coklat masakan putih dan hitam
Cara-caranya:-
1. Pukul bahan A sehingga ringan dan kembang
2. Masukkan bahan B dan C sehingga menjadi doh
3. Rehatkan doh selama 15 minit. Canai dan terap doh dengan penerap biskut
4. Susun didalam loyang pembakar dan sapu permukaan dengan kuning telur
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit. Sejukkan.
6. Hias dengan coklat masakan putih dan hitam
125gm mentega
100gm majerin
80gm shortening/lemak sayuran(saya guna crisco)
80gm gula kaster
2 sudu teh cappucino emulco
Bahan B(diayak bersama)
350gm tepung gandum (saya guna 270gm tepung gandum, 80gm tepung naik sendiri)
1/4 serbuk penaik (saya tak masukkan sebab dah guna tepung naik sendiri)
40gm tepung jagung
40gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung
Bahan C
100gm koko-crunch (dikisar)
40gm kacang tanah-panggang dan kisar
100gm coklat rice
Hiasan:-
Kuning telur, coklat masakan putih dan hitam
Cara-caranya:-
1. Pukul bahan A sehingga ringan dan kembang
2. Masukkan bahan B dan C sehingga menjadi doh
3. Rehatkan doh selama 15 minit. Canai dan terap doh dengan penerap biskut
4. Susun didalam loyang pembakar dan sapu permukaan dengan kuning telur
5. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 150c selama 15-20 minit. Sejukkan.
6. Hias dengan coklat masakan putih dan hitam
Source : Resepi C&P from Bdaria
No comments:
Post a Comment