Sunday, August 19, 2012

Tart Nenas Berkeju

Bahan-bahan :

75 g marjerin
25 g mentega
50 g gula halus
1 biji kuning telur
40 g keju diparut halus
125 g tepung gandum
2 sudu makan tepung jagung
1/4 sudu teh baking powder
2 sudu makan susu tepung
150g jem nenas, bentukkan bulatan kecil

Bahan Sapuan :

2 biji kuning telur
1 sudu teh susu tepung
3 sudu makan air

Taburan :

25 g keju cheddar

Cara-cara :

  1. Campur semua bahan sapuan, kacau rata.
  2. Pukul margerin, mentega dan gula halus. Masukkan kuning telur, pukul hingga sebati.
  3. Masukkan keju dan susu tepung, kacau rata.  Masukkan tepung gandum yang telah diayak bersama tepung gandum yang telah diayak bersama tepung jagung dan baking powder, kacau hingga sebati.
  4. Ambil adunan sebanyak 1/2 sudu makan, bentuk bulatan lalu dipenyekkan.  Isi tengahnya dengan jem nenas, tutup dan bulatkan kembali.
  5. Susun adunan di atas loyang yang disapu mentega.  Sapukan atasnya dengan bahan sapuan dan letakkan keju yang telah diparut.
  6. Masukkan ke dalam oven bersuhu 165 C hingga masak.
  7. Angkat dan sajikan.
Source : Resepi C&P from Buku "Biskut Raya", Indriyani Permatasari.

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails