Bahan-bahan
Bahan A
3bj telur
150g susu
300g gula (haiza cuma guna 200g)
1/2 sdk garam
Bahan B
180g minyak sayuran
1 sdk esen vanila
Bahan C
280g tepung
1 sdk serbuk penaik
1 sdk soda bikarbonat
1/2 sdk serbuk kayu manis
Bahan D
200g lobak merah dihiris
120g walnut dicincang
Creamcheese topping
250g krim keju
60g mentega
120 g gula aising
1/2 bj parutan kulit lemon
2 sdb jus lemon
Cara-cara
Kek
Bahan A
3bj telur
150g susu
300g gula (haiza cuma guna 200g)
1/2 sdk garam
Bahan B
180g minyak sayuran
1 sdk esen vanila
Bahan C
280g tepung
1 sdk serbuk penaik
1 sdk soda bikarbonat
1/2 sdk serbuk kayu manis
Bahan D
200g lobak merah dihiris
120g walnut dicincang
Creamcheese topping
250g krim keju
60g mentega
120 g gula aising
1/2 bj parutan kulit lemon
2 sdb jus lemon
Cara-cara
Kek
- Pukul (A) hingga pekat. Tambah (B) dan pukul lagi hingga sebati.
- ayakkan (C) dan gaulkan ke dalam adunan hingga rata.
- Masukkan (D) dan sebatikan.
- Tuangkan adunan ke dalam acuan yang gigris dan alas.
- Bakar pada suhu 180C selama 30-45 minit.
- Putarkan krim keju hingga licin. Masukkan mentega dan putar lagi hingga sebati. Tambah gula dan putar lagi hingga adunan menjadi rata.
- Masukkan parutan kulit lemon dan jus. Gaulkan.
No comments:
Post a Comment