4 biji putih telur (Rahel guna telur gred A)
1 cawan gula halus
1 sudu besar tepung jagung
1 sudu teh cuka makan
1 sudu teh esen vanila
3/4 cawan non-dairy whipping cream-putar hingga kembang
Buah-buahan segar seperti strawberry,blueberry,peach (pilihan)
Cara:
- Panaskan oven pada suhu 180'C,buat satu bulatan berukuran 9'' pada kertas minyak. Kemudian terbalikkan kertas tadi dan alaskan pada loyang pembakar (gunakan bayang bulatan tadi sebagai ukuran pavlova nanti).Ketepikan.
- Putar telur hingga berbuih,guna kelajuan tinggi,masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis dan terus putar lagi hingga menjadi meringue yang kental dan berkilat. Ayak tepung jagung,kacau rata dengan spatula.
- Masukkan esen vanila dan cuka makan,gaul rata.Tuang atas kertas minyak tadi dan bentukkan bulat dan tinggi sedikit,tak perlu kemas-kemas sangat.
- Turun suhu oven pada suhu 130'C dan bakar pavlova selama 1 jam 20 minit,guna api atas dan bawah.Bila pavlova nampak pucat dan sedikit perang,matikan api oven,renggangkan sedikit pintunya dan biar pavlova sejuk sendiri dalam oven.
- Bila sejuk,berhati-hati,alihkan pavlova tadi ke dalam pinggan sesuai.
- Tuangkan non-dairy whipping cream yang sudah diputar tadi ke atas pavlova dan ratakan.
- Hias dengan buah-buahan segar seperti dalam gambar.
No comments:
Post a Comment