Chawanmushi
Bahan-bahan
- 1 biji telur size L
- 160ml stok dashi - jika tiada bleh gune stok ayam@ikan bilis
- 1/2 sk souyou@kicap jepun - jika tiada bleh ltk garam sedikit shj
- 1/2 sk gula
Filling - bleh ltk ikut suka
- 50g daging ayam - potong kecil2
- 2 ekor udang segar - buang kulit
- 2 biji shitake mushroom - hiris
- 2 batang crab stick
- 1/2 sk syouyu@garam@kicap cair
- 1/2 sk minyak bijan - optional
- daun ketumbar
- potongan carrot kukus utk hiasan
Cara-cara
- Gaul ayam dan udang segar dengan syouyu dan juga myk bijan. ketepikan.
- Kocok telur sebentar. Masukkan stok dashi, syouyu dan sedikit gula. Kacau kemudian tapiskan.
- Sediakan cawan@tea cup, masukkan ayam, udang, crab stick. Tuangkan telur tadi.
- Panaskan
kukusan. Kukus 10-12min dengan api perlahan. Tutup periuk kukusan
dengan kain. Boleh juga menggunakan oven dengan kaedah waterbath. Tapi
pastikan bekas tuh bleh masuk oven yer!
- Dah masak, angkat dan letak hirisan daun ketumbar dan juga potongan carrot kukus td.
- Siap dihidang.
Source : Resepi C&P from Hana
No comments:
Post a Comment