Monday, December 28, 2009

Edited Wedding Picture

Wedding on 27 Dec 2009



3 layer cake with 3 flavours; butter cake, chocolate moist cake & marble cake. Percubaan yg pertama after my class lessons on 19 Dec. Need to improved more.

Saturday, December 26, 2009

Christmas Cake


Lynette request Christmas & Thank You cake for her son....No idea at that time, so just come out with a simple design. Sorry Lynette if the design does not meet ur expectations.

Christmas Cookies Gift


Monday, December 21, 2009

Christmas Cookies



Ordered by my friends for Christmas Gift.

Sunday, December 06, 2009

Monday, November 30, 2009

Friday, November 27, 2009

Pullman Bread

BAHAN-BAHAN

Doh Span
2 sdk Yis segera
2 sdb Air
300g Tepung Roti
175ml air sejuk

Doh Utama
200g Tepung Roti
35g Gula
1 3/4 sdk Garam
1 sdb Tepung Susu
100g Whipping Cream
30g Shortening

CARA MEMBUATNYA

  1. Uli bahan doh span dan biarkan selama 2 1/2 jam.
  2. Kemudian tambahkan gula, garam dan separuh drpd whipping cream dan adun hingga sempurna.
  3. Campurkan tepung roti, tepung susu dan baki whipping cream dan uli sehingga menjadi doh.
  4. Tambahkan shortening dan uli lagi sehingga lembut dan kenyal.
  5. Bahgikan menjadi 4 keping sama saiz. Bentukkan menjadi bebola dan biarkan selama 15 minit.
  6. Ratakan doh dan gulungkan sepeti kek gulung swiss. Biarkan selama 10 minit dan ulangi langkah sekali lagi. Letakkan ke dalam acuan pullman.
  7. Biarkan ia naik selama 45 minit atau mengisi 80% tin. Tutup dengan penutup.
  8. Bakar pada suhu 200C selama 30 minit. Keluarkan serta merta drpd tin bila siap dibakar.
Source : Buku World of Bread Alex Goh

Tuesday, November 24, 2009

Roti Kismis


Setelah sekian lama menyimpan mould roti bulat ni.....today only manage to bake this roti kismis. Original resepi from Alex Goh.

Biskut Mazola & Biskut Kelapa Delima


BISKUT KELAPA DELIMA

Bahan Utama
225 g tepung jagung (cornstarch)"Brown & Polson"*
150 g tepung gandum*
1/2 camca teh baking powder*(*disatukan dan diayak)
125 g gula aising
75 g kelapa kering, kisar halus
25 g serbuk badam
1 biji telur gred A (berat kurang lebih 60g sebiji)
1/2 camca teh esev vanilla
155 g mentega

Untuk Hiasan:-
Ceri merah, dipotong kecil
Kelapa kering
1 kuning telur, untuk disapu

Cara membuatnya
  1. Serbuk badam dan kelapa yang dikisar halus tadi digaul bersama2 tepung yang telah diayak. Ketepikan.
  2. Dalam mixing bowl, masukkan telur, gula aising dan esen vanilla, pukul hingga berkrim. Masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga habis. Peringkat ini adunan akan menjadi seakan2 serbuk roti.
  3. Perlahankan speed, dan masukkan mentega sedikit demi sedikit ke dalam adunan tadi hingga adunan bertukar menjadi doh yang lembut dan boleh dicanai. Keluarkan doh dari mixer, bulat2kan dan tutup dengan tuala lembap.
  4. Bahagikan doh tadi kepala 3 bahagian. Ambil satu bahagian dan canai diantara dua helai plastik menggunakan torak (alat penggelek) setebal 1/2 cm, terap ikut acuan kegemaran dan alihkan ke dulang pembakar. Buat hingga siap.
  5. Sapu kuning telur, hias ceri potong dan tabur sedikit kelapa kering. Bakar pada suhu 150C selamat 10 - 12 minit. Angkat dan alihkan biskut atas jaringan. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
Source : Resepi C&P from Mat Gebu


Monday, November 23, 2009

Japanese Cotton Cheese Cake

Order by Julie for her customer. Nasib baik request for simple deco only....Thanks Julie. Wish you Happy Birthday and happy always!!

Saturday, November 21, 2009

Fancy Cookies

Ordered from Fiza untuk anaknya...

Sunday, November 15, 2009

Saturday, November 14, 2009

Cup Cake Decoration Design


Bg menambahkan lg skills decoration cupcakes, I ambik Decoration Class at USJ. Special thanks to Kak Jun for sharing the idea & knowledge.

Thursday, November 12, 2009

Birthday Cake



Cotton Soft Japanese Cheesecake

Bahan-bahan
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100ml susu segar
6bj kuning telur
1sdb jus lemon
1/4sdk garam
60g tepung superfine
20g tepung jagung

Bahan B:
140g gula
6bj telur putih
1/4sdk tartar krim atau 3/4sdk jus lemon
Buttercream
125g Mentega
125g Krimwell
80g gula castor
1sdb susu sejat
1sdk esen vanila

Cara-cara membuat kek
  1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese. Kemudian campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dalam adunan cheese dan gaul sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim sampai berbuih2. Lepas tu tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu dan kacau sebati. Sediakan bekas kek yg digriskan bawahnya & salut dengan kertas baking tepinya. Tuang adunan kek ke dalamnya.
  4. Bakar kek selama sejam dgn cara au bain-marie (waterbath) pada suhu 160 degrees C. Kaedah waterbath adalah balut bekas kek with aluminium foil, then letak bekas kek atas dulang pembakar, then tuang air panas atas dulang pembakar sekurang-kurangnya separuh tinggi bekas kek dan letak dalam oven.

Cara-cara membuat butter cream

  1. Pukul krimwell dan mentega sehingga putih.
  2. Masukkan gula dan pukul hingga larut.
  3. Masukkan esen dan susu dan pukul hingga rata.

Source : My Resepi & Variasi Cupcakes by Nor Aini Adnan

Friday, November 06, 2009

Tuna Quiche

Bahan Pastri :
220 g tepung gandum
125 g mentega sejuk (dipotong dadu)
1 camca besar gula aising
1 bj telur (dipukul sedikit)
1/2 camca teh serbuk bawang putih

Bahan Inti :
1 tin tuna
1 biji bawang besar dicincang halus
1 ulas bawang putih
1 cawan mix vege
1 camca besar mentega
1/2 cawan susu segar
2 helai bay leaf
1/2 ketul kiub pati ikan bilis
1 camca teh serbuk lada hitam
2 camca besar hirisan daun bawang*
25 g parutan keju cheddar*
*untuk hiasan

Bahan Kastard :
3 biji telur
1/3 cawan susu segar
1/2 camca teh lada hitam
secubit garam
*Gaulkan semua bahan sehingga rata

Cara Membuat :
1. Untuk Pastri : Masukkan tepung, gula aising & serbuk bawang putih. Masukkan mentega dan gaul hingga jadi serbuk roti. Tuangkan telur sedikit demi sedikit sehingga membentuk doh dan tidak melekat di mangkuk. Simpankan dalam peti sejuk selama 20 minit.
2. Untuk Inti : Cairkan mentega, tumis bawang besar dan bawang putih sehingga wangi. Masukkan bay leaf, mix vege dan gaul hingga rata. Campurkan tuna, serbuk lada hitam, kiub pati ikan bilis dan susu segar dan masak sehingga kering.
3. Untuk Quiche : Canaikan pastri dan ratakan kedalam acuan tart. Kemaskan dan potong lebihan doh. Cucukkan doh dengan garfu dan bakar pada suhu 175C selama 15 minit. Masukkan bahan inti dan kastard. Taburkan daun bawang & keju dan bakar selama 25 minit atau sehingga keemasan.


Source : Resepi C&P from Mat Gebu

Sunday, November 01, 2009

English Cottage Bread

Resepi ni dr buku Alex Goh. Rasa rotinya sedap & my mom's favaourite.

Marble Cheese Brownie Again


Kali ni request from my sister...katanya nak bawa ke Miri...enjoy the cake ya!! Resepi copy & paste drpd Rinnchan


Bahan-bahan Brownies :
250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla

Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B

Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong.

Source : Rinnchan

Friday, October 30, 2009

Cup Cakes with Fancy Cookies



Cake ni i buat especially to Denise (internship student).

Apple Pie Again



Bahan Pastri
200 g tepung halus
80 g mentega
1/2 camca teh esen vanilla
50 ml air ais

Bahan Inti
2 biji epal merah
1/4 cawan kismis
1 1/2 camca besar gula perang (brown sugar)
1 camca besar mentega
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis (optional)
3/4 camca besar tepung jagung

1 kuning telur, untuk disapu atas pie


Source : Mat Gebu

Marble Cheese Brownie Again


Monday, October 26, 2009

Macaroni Salad


Today ada makan2 again at my office. Barang2 semua siapkan dr rumah tapi mixkan kat office. Thanks to Kama (cut all the leaves), Evon (mix all the ingredients) & Zura (tukang rasa & comment). :)
Bahan-Bahan
1 packet of Macaroni
1 packet of sausage
500g of chicken fillet
1 packet of Sweet Basils
1 packet of Oregano Leaves
1 packet of Parsley
2 pc of Capsicum (I used Red & Yellow)
Black Pepper
Mayonese
Cara-cara
1. Rebuskan macaroni and toskan
2. Rebuskan ayam and carikkan isinya
3. Rebuskan sausage and hiris
4. Potongkan Capsicum, Sweet Basils, Oregano Leaves & Parsley
5. Gaulkan semua bahan-bahan with mayonese & black pepper

Saturday, October 24, 2009

Beef Quiche


Chocolate Trifle




Bahan-Bahan
1 tin susu cair
1 sd besar gula
4 sd besar tepung kastard
1 mangkuk air- utk dicampurkan dengan kastard
½ biji kek gulung sederhana saiznya (I used chocolate cake)
1 tin buah-buahan campur- asingkan air dan buahnya
1 peket agar-agar jeli kristal
1 mangkuk air panas

Cara-cara
1. Panaskan susu cair dengan gula. Kecilkan api.
2. Bancuh tepung kastard dengan semangkuk air sejuk. Masukkan bancuhan tadi ke dalam susu cair yang sedang mendidih, Masak hingga betul-betul pekat dan kastard pekat. Tutup api.
3. Di dalam bekas berasingan, susunkan kek gulung sehingga habis. Kemudian, basahkan dengan air buah-buahan tin.
4. Masukkan buah-buahan tin hingga habis.
5. Tuangkan bancuhan kastard ke atas susunan buah-buahan tadi.
6. Untuk jeli, larutkan jeli bersama semangkuk air panas. Kacau hingga sebati.
7. Akhir sekali, tuangkan jeli tersebut di atas kastard dan sejukkan. Bila betul-betul keras, bolehlah dihidangkan.

Source : daniaelyza from myresepi

Thursday, October 22, 2009

Choco Butter Cake Again




Kali ni kek order dr kawan my sister. Banyak betul challenge nak buat kek ni......takpelah ni dinamakan pengalaman and cabaran. Hope you suka this cake.....if ada apa2 kekurangan just let me know, so that in future boleh improve lagi.

Monday, October 19, 2009

Apple Pie



Bahan Pastri
200 g tepung halus
80 g mentega
1/2 camca teh esen vanilla
50 ml air ais

Bahan Inti
2 biji epal merah
1/4 cawan kismis
1 1/2 camca besar gula perang (brown sugar)
1 camca besar mentega
1/2 camca teh serbuk kulit kayu manis (optional)
3/4 camca besar tepung jagung

1 kuning telur, untuk disapu atas pie


Source : Mat Gebu

Marble Cheese Brownie


Bahan-bahan Brownies :

250g butter
1 cwn serbuk koko
3 biji telur gred B
1 1/2 cwn gula castor
1/2 cwn susu cair
1 1/2 cwn tepung gandum *Ayak dgn BP & SB
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonate
1 tsp esen vanilla


Cara-cara:
1. Cairkan butter. Masukkan serbuk koko dan kacau rata.
2. Handwhisk gula dan telur. Masukkan ke dalam adunan butter+koko. Kacau sebati.
3. Masukkan susu cair dan kacau sebati.
4. Masukkan tepung+BP+SB sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Akhir sekali, masukkan esen vanilla dan kacau rata.
5. Panaskan oven pada suhu 175 darj cel. Alas loyang 10" x 10" dgn grease proof paper. Biar kertas berjuntai pada dua belah yang bertentangan supaya mudah mengeluarkan brownies.
6. Tuang adunan brownies ke dalam loyang dan ratakan. Tinggalkan sedikit untuk membuat marble di atas lapisan cheese nanti.
7. Bakar selama 20min menggunakan api atas dan bawah.


Bahan-bahan lapisan cheese:
250g cream cheese
1 cwn gula castor
1 biji telur gred B


Cara-cara:
1. Pukul cream cheese hingga gebu.
2. Masukkan gula dan pukul lagi hingga sebati.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.

*Selepas 20min keluarkan brownies dari oven. Tuangkan adunan cheese dan ratakan. Paipkan baki adunan brownies ke atas lapisan cheese dan lorekkan corak ikut citarasa. Masukkan semula ke dlm oven dan bakar lagi selama 15min atau sehingga cheese masak. Biarkan sejuk sebelum dipotong
.

Source : Resepi C&P from Rinnchan

Sunday, October 18, 2009

Cup Cakes







Variety of Bun


Macam-macam bun yg dicuba. Yang paling suka sekali Sausage Roll Bun (resepi dr Noreen).

Hari Raya Cookies





Raya tahun ni hanya berkesempatan buat 3 jenis biskut....Chocolate Chip Cookies, Biskut Kelapa Delima & Jejari Badam.



LinkWithin

Related Posts with Thumbnails