Thursday, November 12, 2009

Birthday Cake



Cotton Soft Japanese Cheesecake

Bahan-bahan
Bahan A:
250g cream cheese
50g butter
100ml susu segar
6bj kuning telur
1sdb jus lemon
1/4sdk garam
60g tepung superfine
20g tepung jagung

Bahan B:
140g gula
6bj telur putih
1/4sdk tartar krim atau 3/4sdk jus lemon
Buttercream
125g Mentega
125g Krimwell
80g gula castor
1sdb susu sejat
1sdk esen vanila

Cara-cara membuat kek
  1. Cairkan cream cheese, butter dan susu dgn teknik double boiler. Bila dah cair, sejukkan adunan cream cheese. Kemudian campurkan tepung, tepung jagung, kuning telur, garam & jus lemon ke dalam adunan cheese dan gaul sebati.
  2. Dalam bekas lain, pukul putih telur bersama tartar krim sampai berbuih2. Lepas tu tambahkan gula dan pukul lagi sampai bertanduk (soft peak).
  3. Campurkan adunan Bahan A td ke dalam adunan Bahan B yg dah gebu dan kacau sebati. Sediakan bekas kek yg digriskan bawahnya & salut dengan kertas baking tepinya. Tuang adunan kek ke dalamnya.
  4. Bakar kek selama sejam dgn cara au bain-marie (waterbath) pada suhu 160 degrees C. Kaedah waterbath adalah balut bekas kek with aluminium foil, then letak bekas kek atas dulang pembakar, then tuang air panas atas dulang pembakar sekurang-kurangnya separuh tinggi bekas kek dan letak dalam oven.

Cara-cara membuat butter cream

  1. Pukul krimwell dan mentega sehingga putih.
  2. Masukkan gula dan pukul hingga larut.
  3. Masukkan esen dan susu dan pukul hingga rata.

Source : My Resepi & Variasi Cupcakes by Nor Aini Adnan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails