

Bahan-bahan:
250gm mentega
230gm tepung kek
1 camt baking powder
200gm gula kastor
50gm kelapa kering (dessicated coconut)
50gm susu segar/cair
4 biji telur
1 camt esen vanila
sedikit pewarna merah & hijau
Cara-cara:
250gm mentega
230gm tepung kek
1 camt baking powder
200gm gula kastor
50gm kelapa kering (dessicated coconut)
50gm susu segar/cair
4 biji telur
1 camt esen vanila
sedikit pewarna merah & hijau
Cara-cara:
- Ayakkan tepung bersama2 dengan baking powder dan ketepikan
- Bahagikan kelapa kering kepada dua bahagian dengan setiap satu digaulkan dengan pewarna merah & hijau
- Ketepikan
- Pukulkan mentega dan gula sehingga gebu dan kembang
- Kemudian masukkan telur satu persatu sambil dipukul lagi
- Masukkan esen vanila dan pukul lagi
- Setelah itu masukkan tepung berselang-seli dengan susu segar/cair sebanyak 4 kali (tepung-susu-tepung-susu-tepung-susu-tepung-susu) sambil dipukul sehingga sebati
- Akhir sekali masukkan kedua2 kelapa kering tadi dan gaulkan sebati
- Tuangkan adunan ke dalam loyang tin yang telah digriskan dan ditaburkan dengan sedikit tepung terlebih dahulu
- Bakar pada suhu 175C selama 1 jam
- Setelah masak keluarkan dari oven dan biarkan betul2 sejuk dahulu barulah dikeluarkan dari loyang
- Potong dan hidangkan
Source : Resepi C&P from Noreen
No comments:
Post a Comment