Sunday, October 16, 2011

Puding Roti Marble



Bahan A
10 gm serbuk agar-agar cap bintang
1 Liter air
1 cawan gula

Bahan B
7 keping roti [buangkan kulit dan koyakkan kecil]
1 tin susu cair
1 cawan air buah koktel atau peach
1 s/k esen vanilla
1 biji telur ayam

B
ahan C
3 s/b tepung kastad + 5 s/b air
2 s/b serbuk koko ]
2 s/b air ] bancuh

Cara-cara :
  1. Masukkan Bahan A dalam periuk dan masakkan sehingga mendideh.
  2. Blend halus Bahan B.
  3. Bancuhkan tepung kastad dan air dan masukkan dalam Bahan B
  4. Masukkan Bahan B dalam periuk Bahan A dan masakkan sehingga mendideh [nampak blup..blup gitu].
  5. Tutup api dan bahagikan adunan pada 2 bahagian.
  6. Masukkan larutan koko dalam 1 bahagian yg berasingan dan biarkan 1 bahagian warna asal.
  7. Sediakan loyang dan tuangkan adunan plain dan coklat berselang seli mengikut beberapa lapisan yg disukai. Sejukkan.
  8. Hidangkan puding dan hiaskan dengan hirisan peach atau fruit koktel dan lebihan air dalam tin.
Source : Resepi C&P from Chef Hanieliza

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails