Thursday, October 20, 2011

Puding Laici



Bahan
10 gm agar2 serbuk atau 1 paket agar2 biasa [28 gram]
2 liter air
2 cawan gula
2 tin laici [asingkan airnya]
1 tin susu cair

Cara:
  1. Masakkan agar2 serbuk atau agar biasa bersama air sehingga mendideh.
  2. Masukkan gula. Biarkan mendideh lagi. [jika gunakan agar biasa kena tapis]
  3. Tutup api. Masukkan air laici dan susu cair. Kacau rata.
  4. Tuangkan dalam acuan [terpulanglah nak acuan besar atau mangkuk kecil]. Bila dah sejuk masukkan dalam petisejuk.
  5. Hidangkan bersama buah laici yang diasingkan tadi.

NOTA
Puding laici ni agak lembut sedikit...so kalau nak makan potongkan [jika gunakan acuan besar] atau tuangkan dalam bekas dan gunakan sudu kecil untuk memakannya.....
Source : Resepi C&P from Chef Hanieliza

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails