Friday, January 01, 2010

Swissroll Cake


Nak menghabiskan buttercream yg byk tu.....so terhasilllah swissroll cake ni.

Bahan-bahan:

Bahan2 A:
3 biji telur
2 oz (56gm) gula kastor
1/2 camt baking powder
1/2 camt esen vanila
1/2 camb ovalette
1.5 oz (42gm) tepung gandum
1/2 camb susu tepung

Bahan2 B:
2 oz (56gm) mentega cair

Bahan2 C:
1 1/2 camb serbuk koko

Buttercream icing secukupnya

cara:
  1. griskan tin kek yang bersaiz triangle (kalau boleh khas untuk swiss roll)
  2. lapikkan dengan greaseproof/parchment paper dan ketepikan
  3. masukkan semua bahan2 A dan Bahan2 B ke dalam mangkuk adunan
  4. pukul dengan kelajuan yang tinggi selama 5-7 min
  5. kemudian ketepikan 1 1/2 camb adunan tadi dan masukkan ke dalam piping bag
  6. masukkan serbuk koko ke dalam adunan yang banyak dan pukul lagi selama 1-2 min
  7. tuangkan adunan bercampur koko tadi ke dalam tin kek dan ratakan
  8. setelah itu pipekan adunan yang telah diketepikan tadi ke atas adunan koko dan bentukkan menjadi seperti batik atau ape2 pattern yang disuka
  9. bakar pada suhu 170C selama 20 min
  10. keluarkan tin kek dari oven dan biarkan sejuk sekejap tapi jangan dibiarkan terlalu lama nanti kek akan menjadi keras dan susah untuk digulungkan
  11. angkatkan/keluarkan greaseproof paper dan terbalikkan ke atas satu lagi greaseproof paper
  12. trimkan kiri dan kanan kek dan barulah disapukan buttercream secukupnya ke atas kek tadi
  13. gulungkan perlahan2 (dengan greaseproof paper) supaya tidak pecah
  14. akhir sekali balut dengan cling film dan simpan di dalam fridge supaya buttercream menjadi keras sedikit
  15. setelah itu bolehlah dipotong dan hidangkan
Source : Resepi C&P from Noreen

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails