Monday, December 06, 2010

Kek Marble Sheila Mambo


BAHAN-BAHANNYA :
125 g mentega

155 g tepung naik sendiri (self-raising flour)

2 biji telur, dipukul sedikit

125 g gula halus (haiza cuma guna 80g)

125 g cooking chocolate

1 camca teh esen vanilla

80 ml susu segar


CARA MEMBUATNYA :
  1. Panaskan oven pada suhu 170C, lenser tin kek dengan mentega, alas dasar tin dengan kertas, lenser juga kertas tadi. Cairkan coklat masakan secara kaedah double-boiler. Ketepikan.
  2. Putar mentega dengan gula hingga putih. Tambah telur dan terus memutar hingga kembang. Masukkan esen vanilla, putar rata.
  3. Pada kelajuan sederhana, masukkan tepung selang seli dengan susu segar, hingga habis, kacau rata. Bagi adunan pada 2 bahagian, 1 biar pada asal dan 1 lagi bancuh dengan coklat yang telah dicairkan tadi. Kacau rata.
  4. Tuang berselang seli antara adunan biasa dengan adunan bercoklat, buat hingga habis. Lorekkan dengan hujung pisau 2 - 3 pusingan. Bakar 40 - 45 minit atau hingga masak, sejukkan atas jaringan dan hias ikut kreativiti masing2.
Source : Resepi C&P from Mat Gebu

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails