Sunday, December 18, 2011

Rainbow Cup Cake


Bahan-bahan
430gm tepung gandum all purpose
4 sudu kecil baking powder
1/2 sudu teh garam
250gm mentega
340gm gula kaster
375ml susu segar
5 biji putih telur suhu bilik
2 sudu teh esen vanila / badam
Pewarna merah, biru, hijau, kuning, oren, unggu

# Haiza gunakan acuan cup cake

Cara-cara :

  1. Ayak tepung, baking powder dan garam, ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga gebu. Masukkan esen vanila di ikuti putih telur sedikit demi sedikit dan putar hingga sebati dan gebu.
  3. Masukkan tepung gandum berselang seli dengan susu segar dan putar hingga sebati.
  4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian yang sama banyak (+- 260gm setiap mangkuk), letakkan pewarna yang berlainan.
  5. Tuang setiap adunan ke dalam loyang yang berasingan dan bakar di dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu selama 15 minit pada suhu 170C. Bakar sehingga habis.
  6. Angkat dan sejukkan di atas redai. Keluarkan alas bawah kek.
  7. Letak lapisan pertama di atas papan cake, sapu krim secukupnya, ayak serbuk koko di atasnya kemudian lapis dengan lapisan kedua, buat yang sama hingga habis.
  8. Sapu tipis seluruh badan kek dengan krim dan simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurang 4 jam atau semalaman. Simpan krim selebihnya di dalam peti sejuk.
  9. Keluarkan kek dan hias dengan krim selebihnya.

Source : Resepi C&P dr Kak Wan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails