5 biji telur
250 gram mentega
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil cuka makan @ cuka epal
CARA-CARA:
- Panaskan ketuhar 180 degree celcius.
- Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan.
- Pukul mentega dan gula hingga kembang
- Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan.
- Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati.
- Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan.
- Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati.
- Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak
KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk
500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati
NOTA:
Jike tiada buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar +
1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum
digunakan.
Source : Resepi C&P from Munira Baharum
No comments:
Post a Comment