Monday, October 01, 2012

Red Velvet Cake



5 biji telur
250 gram mentega
*3 cawan tepung naik sendiri
*3 sudu makan koko powder
2 cawan gula kastor
4 sudu makan pewarna Red Bright
1 cawan buttermilk
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil  cuka makan @ cuka epal

CARA-CARA:

  1. Panaskan ketuhar 180 degree celcius. 
  2. Ayakkan bahan kering (*) menjadi satu bahagian ke dalam sebiji mangkuk. Ketepikan. 
  3. Pukul mentega dan gula hingga kembang 
  4. Masukkan telur sebiji demi sebiji, perlahan-lahan. 
  5. Dalam mangkuk buttermilk campurkan pewarna merah dan kacau sebati. 
  6. Masukkan tepung dan buttermilk, berselang-seli hingga habis. Pukul hingga kembang dan ringan. 
  7. Larutkan baking powder dan cuka kemudian tuangkan kedalan adunan kek. Kaup dan balik-balikkan hingga sebati. 
  8. Tuang adunan ke dalam dulang pembakar dan bakar hingga kek masak



KRIM:
500 gram krim keju Phillidephia
1 cawan krim putar
Pukul krim keju hingga lembut kemudian masukkan krim putar sedikit demi sedikit hingga habis dan krim menjadi kental dan gebu (speed mixer - medium).
*Campur sedikit butter(agak2) dan putar bersama bahan diatas supaya frosting agak keras dan mudah dibentuk

atau

500 gm creamcheese
250 gm butter anchor
250 gm gule icing
Putar hingge sebati

NOTA:
Jike tiada buttermilk dalam kotak boleh gune adunan ini ~ 1 cawan susu segar + 1 sudu makan cuka makan atau jus lemon dan biarkan selama 10 minit sebelum digunakan.

Source : Resepi C&P from Munira Baharum

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails