Tuesday, January 22, 2013

Lemon Pound Cake



Bahan-bahan :
1 1/2 cawan tepung kek
1 sudu kecil baking powder
180 gm mentega - suhu bilik
1 biji parutan kulit lemon
4 biji telur A
1 cawan gula kastor
1 sudu kecil esen vanila
1/4 cawan susu segar
1/4 cawan jus lemon

Bahan Glaze
3/4 cawan gula icing - ayak
1 sudu besar jus lemon


Cara-cara :
  1. Panaskan oven suhu kepada 180C. Gris loyang bulat 8 inci x 3inci dengan butter dan alas dasarnya dengan kertas minyak dan ketepikan. 
  2. Ayak tepung dan baking powder dalam mangkuk dan ketepikan.
  3. Pukul mentega, gula kastor dan parutan kulit lemon dengan kelajuan sederhana hingga warna adunan pucat dan kembang selama 2-3 minit. Kikis tepi mangkuk adunan agar rata semuanya.
  4. Masukkan telur satu persatu dan pukul lagi hingga gebu. Masukkan esen vanila dan pukul lagi.
  5. Dengan kelajuan rendah, masukkan adunan tepung bersilih ganti dengan susu dan lemon jus, diakhiri dengan tepung. Tak perlu putar terlalu lama. 
  6. Tuang adunan dalam loyang dan bakar selama 45-55 minit atau hingga masak. Uji dengan mencucukkan lidi, jika lidi keluar bersih tandanya kek sudah masak.
  7. Sejukkan kek dalam loyang selama 15 minit, kemudian terlangkupkan kek atas redai kek dan biar kek sejuk sepenuhnya.
  8. 8. Sementara menunggu kek sejuk, pukul gula icing dan jus lemon dalam mangkuk kecil hingga licin dan tebal untuk membuat glazenya. 
  9. Renjis atau tuangkan glaze diatas kek. Hidangkan.
 Source : Resepi C&P from CT Delima

 

 

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails