Sunday, July 07, 2013

Alamanda Cookies


Bahan A
125 gm butter
100 gm margerin
80 gm shortening atau lemak sayuran
80 gm gula kaster
2 sudu teh cappucino emulco

Bahan B ~ diayak
350 gm tepung gandum
1/4 sudu teh serbuk penaik atau baking powder
40 gm tepung jagung
40 gm tepung kentang
1 sudu besar susu tepung

Bahan C
100 gm koko-crunch ~ dikisar
40 gm kacang tanah ~ dipanggang dan dikisar
100 gm coklat rice

Hiasan
Kuning telur
Coklat masakan putih ~ cairkan kaedah double boiler
Coklat masakan gelap ~ cairkan kaedah couble boiler

Pukul bahan A sehingga sebati
Masukkan bahan B sedikit demi sedikit
Masukkan bahan C dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
Rehatkan doh selama 15 minit.
* Doh agak sedikit lembik tapi bila dah direhatkan selama 15 minit doh dah sedikit OK

Sediakan loyang pembakar dan oleskan dengan sedikit buter
Panaskan oven pada suhu 150C
Canaikan doh di atas 2 lapik plastik supaya doh tidak melekat-lekat
Terap doh dengan penerap biskut
Susun doh di dalam loyang pembakar
Sapukan kuning telur di atas permukaan doh
Bakar dalam oven pada suhu 150C selama 15 ~ 20 minit atau sehingga doh masak sempurna
Sejukkan doh setelah masak

Hiaskan doh dengan coklat masakan putih dan gelap yang telah di cairkan
Biarkan coklat mengeras sebelum di simpan di dalam bekas kedap udara. 

Source : Resepi Asal from Chef Asma, C&P from Kak Ita

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails