Bahan-bahan
- 240g tepung roti
- 30g tepung kek @ tepung gandum
- 4g yis kering
- 40g gula
- 1/8 tsp garam
- 30g butter
- 30g shortening
- 1 biji telur + susu segar/air jadi 170g
- 1 tsp bread improver
- 1 tsp bread softener
- Filling
- Kacang Merah
- Topping
- Black sesame seeds
- Buah Ceri merah potong kecil2
- Susu segar + madu - utk gliss
- Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker. Pilih menu Dough dan tekan ON. tunggu hingga siap.
- Bulatkan doh. Tutup dengan kain lembab atau plastik wrap. Naikkan doh hingga dua kali ganda.
- Tumbuk2an doh bg mengeluarkan angin. Uli sebentar.
- Bahagikan kepada bulat2 kecil lebih kurang 35g setiap satu.
- Buh filling. tutup dengan kemas. Rehatkan lagi hingga doh naik.
- Tekan tengah2 roti menggunakan jari ke dalam. Letak ceri. Sapu@gliss roti dengan campuran susu segar dan madu. Taburkan black sesame seeds sekeliling ceri tadi.
- Bakar suhu 170 selama 18-20min atau hingga keperangan.
No comments:
Post a Comment