Bahan-bahan (8 biji):
bahan2 A:
200gm tepung roti
20gm tepung gandum
25gm gula pasir
1/4 camt garam
1/2 camt + 1/4 camt yis
15gm susu tepung
25gm (1/2 biji) telur
115gm air
15gm mentega
bahan2 B:
inti kacang merah secukupnya
bijan secukupnya
eggwash secukupnya
cara:
- masukkan bahan2 A ke dalam breadmaker dan tekankan untuk setting dough
- tunggu sehingga siap lebih kurang 1 1/2 jam
- setelah siap keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- bahagikan doh kepada 8 bahagian dengan setiap satu seberat 50gm
- bentukkan menjadi bulat dan rehatkan selama 15 min
- selepas itu ambil satu doh tadi dan leperkan di atas tapak tangan
- isikan 1 sudu kecil inti kacang merah dan tutupkan semula
- lakukan sehingga habis
- rehatkan lagi selama 10 min
- kemudian ambil satu, leperkan dan gunting kepada 8 bahagian seperti di dalam gambar di atas
- letakkan di atas dulang yang telah digriskan terlebih dahulu
- sapukan permukaan doh dengan eggwash dan taburkan dengan sedikit bijan
- lakukan sehingga habis
- rehatkan lagi sehingga doh naik sekali lagi selama 30-40 min
- bakar pada suhu 180C selama 12-15 min atau sehingga masak
- setelah itu bolehlah dikeluarkan loyang tadi dari oven dan biarkan sejuk barulah dihidangkan
No comments:
Post a Comment