Monday, March 14, 2011

Nutella Layer Cake


Bahan-Bahan
500 gm mentega

180 gm gula

1 sudu teh ovellette

10 biji telur (saiz besar)

1 tin (397gm) susu pekat manis

260 gm tepong Hong Kong

100 gm horlicks

220 gm Nutella


180 – 200gm Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek (lebih pun takpe, sedapp..)


Cara:
  1. Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang (kira-kira 10 minit).
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul (kira-kira 7-8 minit)
  3. Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.
  4. Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.
  5. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain. Yg satu lagi dibubuh Nutella dan dikacau rata.
  6. Bakarlah selapis selapis. Pada setiap lapisan cokelat, bubuh lagi Nutella (dgn menggunakan sudu, biarkan ia jatuh sedikit-sedikit di atas lapisan kek.
  7. Bakar sehingga selesai adunan dgn anggaran suhu 180 – 210 darjah Celsius (mengikut kesesuaian oven anda).
Source : Resepi C&P from Rozzan

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails