Bahan-bahan :
250 gm butter - potong kecil2
400 gm cooking chocolate - potong kecil2
6 biji telor
340 gm gula perang (brown sugar)
2 sudu teh esen vanila
20 gm chocolate emulco
80 gm tepung gandum * ayak bersama
60 gm serbuk cocoa* - ummi guna serbuk Vouchelle
140 gm walnut/pecan/almond/macadamia - cincang dan bakar
(*haiza guna almond)
Cara Membuat:-
- Panaskan oven pada suhu 160C - sediakan loyang yang telah digris dan dialas baking sheet.
- Double boil butter dan chocolate hingga cair. Ketepikan biar suam sedikit.
- Dalam bekas lain, masukkan telor, gula, esen dan chocolate emulco, kacau dengan hand whisk hingga gula cair.
- Tuang adunan butter dan coklat tadi ke dalam mangkuk dan gaul rata.
- Masukkan tepung dan serbuk koko yang telah diayak tadi, masukkan juga cincangan walnut/pecan/almond tadi. Gaul rata sahaja, jangan kacau terlalu lama.
- Tuangkan ke dalam loyang dan bakar selama 45 - 50 minit. (depends on oven). Bila masak, biarkan sejuk dalam loyang. Lebih sedap disimpan semalaman. Potong dan hidang.
- Boleh juga dibubuh chocolate ganache/ice cream/sos kastad.
No comments:
Post a Comment