Sunday, June 12, 2011

Puding Tembikai



PUDING TEMBIKAI

Bahan-Bahan:

loyang 8 inci, kalau guna 7 inci lagi cantik)

1 paket agar2 serbuk tanpa warna/plain (dalam 15gm) (haiza guna agar2 serbuk 10g)

2 keping roti gardenia *

6 cawan air (4cwn air)

1 1/2 cawan gula (1/2 cwn gula)

1/2 tin susu pekat (1/2 cwn susu pekat) *

1 cawan susu cair (sy tambah) *

2 sudu besar mentega

1 sudu kecil esen vanila

cincau dipotong kecil (yg ni gantikan bijan hitam
)
sedikit pewarna hijau /merah

Cara-Cara:
  1. Masak agar2 bersama gula dan air.Hingga agar2 dan gula hancur.
  2. Sementara itu, rendam roti dalam susu cair dan carik-carikkan.Masukkan susu cair,roti dan susu pekat manis.Blend halus.
  3. Setelah agar2 dan gula hancur, masukkan bahan blend ke dalam periuk, juga masukkan esen vanilla dan mentega.Kacau hingga mendidih dan pekat sedikit.Tutup api.
  4. Ambil sedikit adunan dan warnakan hijau (sebagai kulit tembikai)sy gn 1cwn.Biar keras sedikit.
  5. Pastu sedikit lagi warna asal(sy gn 3/4cwn), curahkan di atas lapisan hijau tadi. Biar keras sedikit.
  6. Adunan selebihnya diwarnakan merah, curahkan diatas lapisan putih/warna asal tadi. Taburkan potongan cincau tadi sebagai biji tembikai. Biar sejuk.Simpan ke dalam peti sejuk.
Source : Resepi C&P from Kak Nor

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails