Kali ni order from Emma.
Bahan dasar:
1 1/2 cawan biskut digestive - (hancurkan ) - haiza guna biskut tiger
1 1/2 cawan biskut cream cracker - ( hancurkan )
2/3 cawan gula kastor (haiza tak letak)2/3 cawan butter - cairkan
Gaul sebati serbuk biskut dengan gula kastor dan butter. Ratakan dan tekan dalam springfoam, biar padat. sejukkan dalam fridge.
Bahan Filling:
300 gm cream cheese
2 sudu besar jus lemon
2 sudu besar serbuk gelatin
1/2 cawan air panas
500 ml whipping cream
2/3 cawan gula
topping - filling strawberry (haiza guna blueberry)
Cara-cara :
1. Pukul whipping cream dengan mixer pada kelajuan tinggi hingga kental. Ketepikan.C
2. Campurkan serbuk gelatin bersama air panas kacau hingga benar2 larut. Ketepikan.
2. Campurkan serbuk gelatin bersama air panas kacau hingga benar2 larut. Ketepikan.
3. Dalam bekas lain, pukul cream cheese, gula dan jus lemon hingga sebati.
4. Kemudian masukkan larutan gelatin. Pukul lagi.
5. Masukkan whipping cream tadi, kacau hingga sebati dan rata.
6. Tuang ke atas bahan dasar.
7. Sejukkan dalam fridge semalaman.
8. Sapukan filling bila menghidang dan makan ketika sejuk.
4. Kemudian masukkan larutan gelatin. Pukul lagi.
5. Masukkan whipping cream tadi, kacau hingga sebati dan rata.
6. Tuang ke atas bahan dasar.
7. Sejukkan dalam fridge semalaman.
8. Sapukan filling bila menghidang dan makan ketika sejuk.
Source : Resepi C&P from Ummi
2 comments:
Tunku Mali Zailina said : hi! d blueberry topping, best & d cheese is just MARVELLOUS!!
Tunku Mali Zailina said : hi! d blueberry topping, best & d cheese is just MARVELLOUS!!
Post a Comment