Bahan-bahan
- 100g Pasta @ Macaroni
- Udang - kopek kulit
- Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam/tuna - haiza guna sotong and isi ketam
- Cendawan butang - hiris2 - haiza guna shitake mushroom
- Garam
- Lada hitam/lada sulah
- 1 sudu besar butter
- 1/4 bawang besar - cincang
- 1 cawan susu segar
- 1/4 cawan air - jika ingin lebih creamy gune susu segar shj
- 2 sudu makan butter
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1/2 sk lada hitam
- 1/4 cawan keju pilihan @ 1-2keping slice cheese racik2 - haiza guna cheddar & parmesan cheese
Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
- Keju Mozarella parut - haiza guna cheddar cheese
Cara-cara
Untuk membuat white sauce
Untuk membuat white sauce
- Panaskan periuk.Masukkan butter. Kecilkan api, masukkan tepung.Gaul.
- Masukkan susu dan juga air. kacau hingga tepung tidak bergentel dan didihkan.
- Masukkan cheese, sedikit garam dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak pekat. kalau pekat sangat tambahkan sedikit air/susu lg. matikan api.
Untuk membuat makaroni/pasta
- Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
- Panaskan butter, masukkan bawang besar dan tumis hingga naik bau. Masukkan udang dan lain2 isi pilihan.
- Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul sekejap sahaja. Matikan api.
- Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce di atas.
- Taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
- Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
- Siap untuk dhidang.
Source : Resepi C&P from Hana
No comments:
Post a Comment