Saturday, April 30, 2011

Grissini


Susah juga nak menghasilkan Grissini. Rasanya sedap tapi hasilnya tak macam Alex Goh...:(

Bahan-bahan:

Bahan A:

250g Tepung Roti

2 sdk Yis


Bahan B:


1 1/4 sdk Garam

1 sdk Gula


Bahan C:


150 ml Air Sejuk


Bahan D:


35g Lelemak Sayuran (Shortening)


Cara-cara:
  1. Adun (A) sehingga sebati.Campur (B) dan gaul hingga sempurna.
  2. Tambah (C) dan uli sehingga menjadi doh.
  3. Tambah (D) dan terus menguli doh sehingga lembut dan kenyal.
  4. Letakkan doh di mangkuk. Tutup dengan plastik dan biar ia naik selama 45 minit.
  5. Bentukkan doh menjadi bebola. Biarkan sebentar selama 15 minit.
  6. Gulungkan doh kepada segiempat bujur (P 12sm x L 50 sm).
  7. Potong dah menjadi jejalur (L 1 sm x P 12 sm).
  8. Lembapkan tangan dengan air sebelum menggulung doh. Tarik jejalur doh perlahan-lahan. Gulung menjadi 18 sm panjang dengan bijian-bijian.
  9. Bubuh atas dulang pembakar yang telas dialas dengan kertas dan sapu dengan air serta tabur dengan garam.
  10. Biarkan selama 10 minit. Bakar pada suhu 220 C selama 15 minit.
  11. Biarkan ia sejuk dan bakar pada suhu 120 C selama 15 minit lagi supaya ia kering dan rangup. Sedia dihidang.
Source : Resepi C&P dr Alex Goh, The World of Bread

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails