Bahan-bahan (12 biji):
300gm tepung roti
5gm (1 1/2 camt) instant yeast
10gm gula pasir
1 camt garam
30gm unsalted butter (pada suhu bilik)
220gm campuran 1 biji telur dan susu segar
egg wash - 1 biji telur + 2 camt air, kacau
12 biji sosej
slices cheese - jika suka
sedikit olive oil - untuk sapuan atas roti setelah dibakar
cara:
- Masukkan semua bahan ke dalam BM dan tekankan untuk setting doh
- Tunggu sehingga siap selama 1 1/2 bergantung pada jenis BM
- Kemudian keluarkan doh dan letakkan di atas papan pencanai yang telah ditaburkan dengan sedikit tepung
- Tumbuk2kan doh tadi supaya mengeluarkan angin
- Kemudian bahagikan doh kepada 12 bahagian dengan setiap satu seberat 45gm
- Bentukkan semula menjadi bulat dan lakukan sehingga habis, setelah itu rehatkan selama 10 min
- Ambil satu doh tadi dan canaikan menjadi bentuk oval & letakkan satu sosej ke atas doh
- Kemudian potongkan kepada 5 bahagian kiri dan kanan
- Tutupkan sosej tadi seperti bentuk plait dan lakukan sehingga habis
- Boleh juga diletakkan slices cheese di atas sosej dan tutupkan semula sosej
- Susunkan di atas loyang yang telah digris atau dilapikkan dengan non-stick paper
- Biarkan doh naik sekali lagi selama 45 min ke 1 jam
- Setelah itu sapukan doh dengan egg wash dan bakar pada suhu 200C selama 8 min, kemudian turunkan pada suhu 190C selama 5 min atau sehingga masak dan keperangan
- Keluarkan dari oven dan sapukan dengan sedikit olive oil supaya permukaan roti sentiasa lembut
No comments:
Post a Comment