Lapisan Jernih
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning cara-cara
4 g serbuk agar-agar
500 ml air
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning cara-cara
- Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
- Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
- ketepikan
Lapisan Puding
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning Cara-cara
4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu
5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning Cara-cara
- Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
- Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
- Masak sebentar dan ketepikan
cara-cara untuk melapis.
- sediakan bekas yang sesuai.
- masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
- Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
- Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
Source : Resepi C&P from Juwita
No comments:
Post a Comment