Friday, July 15, 2011

Puding Jelly Oren



Lapisan Jernih

4 g serbuk agar-agar
500 ml air

5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing-masing)
sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)
sedikit pewarna kuning
cara-cara
  • Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
  • Setelah sebati masukan perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
  • ketepikan
Lapisan Puding

4 g serbuk agar-agar
200 ml air
300 ml susu

5 sudu besar gula ( mengikut kemanisan masing)

sebiji oren diperah airnya( dalam 50 ml)

sedikit pewarna kuning
Cara-cara
  • Masukkan air, gula dan serbuk agar-agar didalam periuk.
  • Setelah sebati masukan, susu, perahan oren yang telah ditapis dan pewarna kuning.
  • Masak sebentar dan ketepikan

cara-cara untuk melapis.
  • sediakan bekas yang sesuai.
  • masukkan lapisan puding dahulu biarkan sejuk hingga lapisan tersebut keras kemudian masukkan lapisan jernih buat kaedah yang sama sehingga habis.
  • Boleh la disimpan didalam peti sejuk sehingga benar2 keras
  • Jika ingin dipotong sila kurangkan kandungan air bagi jelly ini kerana jelly ini agak lembik.
Source : Resepi C&P from Juwita

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails