Macam tak jadi je....salah teknik susun asam agaknya...takpe boleh cuba lagi... :)
Bahan2:
- 10 biji kuning telur
- 2 biji putih telur
- 150 gula halus
- 1 sudu makan ovelet
- 110ml air sejuk(dari peti sejuk)
- 1 tin kecil serikaya-170g
- 100g horlicks
- 1 sudu kecil esen vanila(optional)-tak letak pun takpe
- 5 sudu makan susu pekat
- 300g mentega
- 200g tepung hongkong/superfine
- Asam manis
Cara2:
- Dalam sebuah bekas,masukkan mentega dan susu pekat. Pukul sehingga sebati dan berkrim. Ketepikan.
- Dalam bekas lain,masukkan telur,gula dan ovelet dan pukul sehingga kembang. Kemudian masukkan serikaya sambil terus dipukul lagi. Masukkan horlicks,tepung(sudah diayak) dan esen vanila. Kaup balik/pukul sebati guna kelajuan minima.
- Setelah itu masukkan air sejuk sedikit demi sedikit sambil terus dipukul sehingga sebati..
- Gunakan senduk dan gaul(kaup balik) adunan agar benar2 sebati.
- Panaskan oven pada suhu 150c (api atas sahaja). Griskan loyang dengan mentega dan tabur tepung rata2..boleh juga gunakan baking paper untuk alas cam biasa.
- Sendukkan lebih kurang 6 sudu makan dan bakar menggunakan api atas. Bakar selama lebih kurang 5 minit atau sehingga atas kek keperangan.(bergantung kepada kepanasan oven masing2 yer.
- Lapiskan lagi dengan 6 sudu makan adunan. Bakar lagi sehingga keperangan. Keluarkan lagi dan cucuk hawflakes secara condong sehingga separuh tenggelam.
- setelah selesai seluruh permukaan kek,sudukan lagi 6 sudu adunan dan bakar sehingga keperangan. Ulangi langkan 6,7 dan 8 ini sehingga selesai.
- Banyak atau sedikit asam manis terpulang kepada cara susunan hawflakes atau ikut selera masing2..
No comments:
Post a Comment