Tuesday, January 31, 2012

Seri Muka Pandan

Lapisan Bawah

500g pulut
300ml santan (haiza gunakan Santan Sawit)
300ml air
2 sdt garam

Cara-cara
  1. Rendam pulut sekurang2nya 4 jam @ semalaman
  2. Basuh bersih & toskan
  3. Kukus dengan semua bahan diatas selama 30 minit
  4. Apabila pulut masak, gaul hingga sebati
  5. Tekan dalam loyang & sapukan sedikit batter

Lapisan Atas
Bahan A
250g gula pasir
400ml santan (haiza gunakan Santan Sawit)
100g tepung kastard

Bahan B
200ml air
5 biji telur (dikacau rata)
1/2 sdt garam
1/4 sdt pandan paste
pewarna hijau

Cara-cara
  1. Satukan Bahan A kacau rata & masukkan bahan B kacau hingga sebati
  2. Tapiskan ke dalam periuk & masak
  3. Kacau sehingga naik wap
  4. Tuang ke atas lapisan bawah & kukus selama 30 minit
Source : Resepi dari kelas Chef Asma

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails