Monday, September 24, 2012

Bahulu Putih Telur Pelangi

Bahan A
500ml putih telur
300gm gula pasir
1 sudu besar ovalette
1/2 sudu teh garam

Bahan B
100ml susu cair
80ml mentega cair
(Satukan)

Bahan C - Ayak
250gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
25gm susu tepung

Bahan D - Jika suka atau pewarna
1 sudu teh strawberry emulco
1 sudu teh lemon emulco
1 sudu teh coklat emulco
1 sudu teh pandan emulco

Loyang 8" atau 9 di alas dan di gris
 

Cara-cara : 

  1. Satukan bahan A dan pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan kental. 
  2. Masukkan bahan B dan C berselang seli dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
  3. Bahagikan kepada 3 atau 4 bahagian yang sama banyak.  Masukkan setiap bahagian dengan Bahan D, gaul rata.
  4. Panaskan pengukus.  Kukus setiap lapisan selama 7minit.  Untuk lapisan terakhir, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 20 minit. 
  5. Sejukkan dahulu sebelum di potong
 Source : Resepi C&P from Kak Wan

1 comment:

faa.rosli said...

nampak gebuss sangat..sedapnyerr..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails