Sunday, September 02, 2012

Prune Layer Cake

 
 

Bahan-Bahannya:
Bahan A
  • 8 biji kuning telor ayam (Gred A)
  • 6 biji telur
  • 280 gram castor sugar
  • 210 gram, tepong gandum
  • 5 gram baking powder
  • 5 gram essence vanilla
  • 15 gram ovalet

Bahan B
  • 350 gram pure butter
  • 30 gram makan susu pekat

Bahan C
  • 340 gram buah prune

  1. Bahan A- Gula, telur, ovalet dan vanilla disatukan, dipukul menggunakan whisk.
  2. Kacau adunan telur untuk memastikan adunan dipukul serata.
  3. Masukkan tepung yang telah diayak, bersama dengan baking powder & vanilla
  4. Gunakan kelajuan mixer yang paling tinggi. Pukul sehingga kembang.
  5. Anda boleh mula memukul dengan kelajuan yang paling tinggi sekarang.
  6. Bahan B - Mentega dan susu di satukan. Dipukul sehingga campuran ini bertukar putih.
  7. Masukkan Bahan B kedalam Bahan A - gaul sebati.
  8. Bakar selapis-selapis. Suhu yang digunakan ialah 180c - 200c.
  9. Taburkan buah prun semasa proses melapis.
Source : Resepi C&P from yani

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails