Bahan-bahan
200ml putih telur (4 biji)
160gm gula kaster
1/4 sudu teh cream of tartar
2 sudu teh tepung jagung
200ml whip cream / thickened cream / double cream
Buah-buahan segar, strawberry, blueberry, physalis, kiwi atau yang di sukai
Cara-cara :
- Panaskan oven pada suhu 120C. Alas dulang pembakar dengan kertas baking / silpat mat.
- Pukul putih telur dalam mangkuk mixer yang bersih dan kering hingga berbuih. Masukkan gula kaster, cream of tartar dan tepung jagung. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga kembang dan bertanduk.
- Masukkan ke dalam piping bag dan picit ke dalam acuan bulat 6 dia. Ratakan permukaannya dengan spatula. Angkat acuan perlahan-lahan. Jika tiada acuan, lukis bulatan di atas kertas parchment dan picit meringue ke dalamnya.
- Untuk hiasan tepi, masukkan meringue ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan picit keliling tepinya dengan corak kegemaran.
- Bakar di rak tengah selama 1 jam. Tutup suis oven dan biarkan pavlova mengering di dalamnya selama 30 minit. Permukaan dan tepi pavlova kelihatan retak dan berwarna kuning keemasan.
- Pukul whip cream hingga kental. Picit / sapu ke atas pavlova dan tabur dengan buahan-buahan hiris.
- Rasanya manis, ranggup di luar dan lekit di dalam,sediakan dengan buahan-buahan kegemaran ..
Source : Resepi C&P from Kak Wan
1 comment:
ada buat kelas utk pavlova tak? saya dah byk kali buat tapi dia stilll tak crunchy. kalau sudi dah belajar.. saya stay area shah alam gak.. anything blh email az791105@hotmail.com.. ~ela
Post a Comment