Monday, December 10, 2012

Quiche bayam, cendawan & sosej



BAHAN-BAHAN PASTRY :
220 g tepung gandum
125 g mentega sejuk, didadu kecil
1 camca besar gula aising
Secubit garam
Satu biji telur, dipukul sedikit

Cara-cara :

Masukkan mentega sejuk dalam tepung gandum bersama gula aising dan secubit garam. Gaul ramas dengan hujung jari hingga menjadi seakan2 teksture serbuk roti. Tuang bancuhan telur sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang tidak melekat di mangkuk adunan. Bulat2kan doh, bungkus dengan plastik cling dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam. Jangan risau jika telur tida habis digunakan. 
BAHAN INTI : (olahan haiza)
1 ikat sayur bayam
1 packe cendawan shitake dihiris nipis
1 biji bawang besar, didadu
4 sosej ayam dihiris nipis
1/2 cawan susu sejat "IDEAL"
1/2 camca teh lada hitam yang baru ditumbuk
1 camca besar mentega
Garam secukup rasa

Cara-cara :
  1. Sayur bayam direbus dan ditoskan. Sejukkan dan akan digunakan kemudian.
  2. Panaskan mentega dalam kuali, gunakan api sederhana. Tumis bawang besar, masukkan cendawan dan soseh, masak sekejap dan tuang susu cair. Tambah lada hitam, dan sedikit garam. Kecilkan api dan masak hingga pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Sejukkan inti tadi.
BAHAN LAIN :
2 biji telur saiz "A"
1 cawan susu segar
Secubit garam
Sedikit lagi lada hitam untuk ditabur

Cara-cara sediakan quiche : 

Keluarkan doh dari peti sejuk, canai doh tadi antara 2 keping plastik sehingga mendapat saiz yang sesuai dengan bekas tat yang disedikan. Alihkan doh tadi secara berhati2 atas bekas, kemaskan dan tanggalkan plastik. potong lebihan pastry dan simpan untuk kegunaan kemudian. Cucuk2 permukaan pastry dengan garfu, tutup dengan aluminium foil dan letak kan benda berat atasnya. Blind-bake selama 2o minit pada suhu 180C. Kemudian keluakan dari oven, alih aluminum dan kekacang, sambung membakar lagi untul 10 minit lagi. Kemudian, isikan  susun sayur bayam yg direbus, inti, dan lebihan sayur bayam. Pukul telur + telur baki buat pastry tadi bersama susu dan secubit garam, kacau rata dan tuang dalam kulit quiche dan tabur lada hitam tadi. Sambung membakar untuk 20 minit lagi pada suhu 180C, atau kekuningan....Selamat mencuba!!


Source : Resepi C&P from Mat Gebu

2 comments:

faa.rosli said...

sedapnyaa...nak resepi

haiza said...

Nanti haiza masukkan ya

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails