Wednesday, May 18, 2011

Bun Manis



Bahan Doh (untuk bun manis):-
  • 250 gram tepung roti (high protein flour)
  • 50 gram gula halus @ gula kastor
  • 1/2 camca teh garam halus
  • 10 g susu tepung (haiza guna coffee mate creamer)
  • 1/4 camca teh bread improver
  • 1/4 camca teh bread softerner
  • 30 g telur (pecahkan 1 biji, kacau sedikit dan timbang)
  • 6 gram instant yeast
  • 20 gram mentega
  • 125 ml air suam (kalau guna Breadmaker guna air biasa)
Untuk Topping:-
  • 1 biji telor/lebihan telor - dipukul sedikit
  • sedikit gula pasir
  • sedikit bijan
Cara Membuat:
  1. ULI TANGAN :- Larutkan yis dalam air suam, biar berbuih. Satukan semua bahan lain kecuali mentega, masukkan bancuhan yis dan gaul rata hingga menjadi doh. Tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang kenyal dan anjal (kurang lebih 20 minit). Bulat2kan doh, letak dalam bekas dan balut dengan plastik bersih, biarkan 45 minit hingga naik. KAEDAH LAIN :- Satukan semua bahan2 untuk doh dalam breadmaker, pilih setting untuk "DOH" dan tekan "ON", tunggu hingga siap (selalunya BM mengambil masa 30 minit menguli dan 1 jam memerap, ikut jenis BM masing2).
  2. Keluarkan doh, tumbuk-tumbuk doh, bahagi kpd 16 dan bulat-bulatkan doh dan susun dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu. Buat hingga siap.
  3. Biarkan doh naik dua kali ganda selama lebih kurang 40 minit.
  4. Sapukan doh dengan telor, tabur bijan dan gula pasir.
  5. Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C (ikut oven masing2 la adjust eh) selama 20 minit/hingga masak.
Source : Resepi C&P from Ummi

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails