Tuesday, May 03, 2011

Lasagne




Bahan utk sos putih :
2 sudu besar butter
2-3 sudu besar tepung gandum
1 ½ cawan susu
1-2 cubit serbuk oregano
4 sudu mozarella cheese (yang sudah diparut terdahulu atau grated)

Bahan utk sos merah :
400 gm daging/ayam cincang (minced) bergantung kepada banyak mana nak buat kalau bekas kecil sukatannya sedikit, kalau bekas besar lebihkan.
I tin mushroom (cendawan butang) ditoskan air dan dihiris nipis.
2 labu bawang besar dipotong dadu
3 ulas bawang putih ditumbuk
2 sudu besar tomato puree
3 sudu serbuk oregano
garam
air (ikut kepekatan)
minyak utk menumis 3-4 sudu besar

Lain-lain bahan :
Kepingan lasagna (lasagna sheet)
200 gm mozarella cheese yang sudah diparut (grated
1 sudu teh serbuk lada hitam (black pepper)
1 sudu teh serbuk lada putih (white pepper)

Ada dua cara nak buat lasagna.

Cara 1:
Kepingan lasagna tak dimasak. Jadi kuah sos merah kena cair sedikit dan banyak. Nisbah sos merah kepada sos putih ialah 4:1(ertinya kuah merah empat kali lebih banyak dari kuah putih.

Cara 2:
Kepingan lasagna direbus satu persatu dalam air dicampurkan sedikit minyak masak (1 sudu besar) agar tak melekat...mungkin boleh rebus dua keping sekali gus. Kuah merah mesti pekat dan tidak terlalu banyak.

Cara memasak sos putih :
  1. Cairkan butter dlm periuk kecil, gunakan pemutar tangan (whisk)untuk kacau/ gaulkan tepung agar berterusan. Api gas kena very slow dan masukkkan susu sedikit demi sedikit.
  2. Kacau berterusan agar tak berketul hingga menjadi satu larutan warna putih susu (creamy).
  3. Bila hampir mendidih, masukkan serbuk oregano dan taburkan cheese. Sos putih akan bertali bila diangkat dgn senduk disebabkan mozarella cheese tersebut.
  4. Padamkan api dan biarkan di satu tempat.

Cara memasak sos merah :
  1. Tumis bawang besar dan bawang putih, bila dah agak garing dan naik bau masukkan daging cincang, tomato puree kacau hingga sebati.
  2. Masukkan garam dan cendawan serta serbuk oregano. Kepekatan kuah sama seperti kuah spaghetti atau kuah hitam yong tau foo. Padamkan api bila dah mendidih. Kalau tercair, tambah tomato puree. Kalau terpekat, tambahkan air.

Cara-cara melapis :
  1. Ambil loyang pembakar (segi empat) atau mangkuk pyrex atau loyang bakar roti.
  2. Susunkan lapisan kulit lasagna, susun selapis sehingga tak nampak ruang kosong, tuang satu setengah (1 ½) senduk sos merah ratakan ke seluruh kulit lasagna, titis-titiskan sos putih di atas sos merah tersebut, ulang dgn menyusun kulit lasagna di atas lapisan kedua, diikuti dgn menuang sos merah dan menabur/menitiskan sos putih hingga ke parah ¾ tinggi loyang pembakar.
  3. Lapisan atas sekali mestilah terdiri daripada sos merah. Tinggalkan sedikit lebihan sos merah dan lebihan sos putih.
  4. Panaskan oven terdahulu. Bakar selama 40-45 minit gas mark 4 atau oven 180 darjah.(Kalau menggunakan kulit lasagna yang sudah direbus, masa memasak lebih pendek maybe about 20-30 minutes)
  5. Cucuk lasagna dgn lidi, apabila lasagna terasa lembut dan masak sepenuhnya, keluarkan sekejap lasagna tadi, tuangkan lebihan sos merah dan putih
  6. Akhir sekali taburkan mozarella cheese, pastikan semua kawasan diselaputi cheese tadi dan taburkan serbuk lada putih dan lada hitam sedikit. Masak sehingga cheese tersebut cair (jgn terlalu lama sebab nanti cheese akan keras).
  7. Biar lasagna cool off (set) sekejap dan boleh dihidang sewaktu masih panas.

p/s: Kalau nak buat banyak dan nak kurangkan kos, boleh juga digunakan daging burger, cuma kena pastikan yang daging tak berketul.

Source : Resepi C&P from Mrsjanssesns

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails