Monday, May 09, 2011

Spaghetti Olio





BAHAN-BAHANNYA :
100 gram spaghetti
1 biji bawang holland (bawang besar kaler kuning), didadu

3 ulas bawang putih, cincang halus

1/4 biji green capsicum, dadu

1/4 biji red capsicum, dadu

4-5 biji cili padi, dititik (optioanl)

1/2 camca teh herba Basil (jenis kering dalam botol)

1 helai bay leaf

5 biji buah zaitun hijau
(haiza tak letak pun)
5 biji buah zaitun hitam
(haiza tak letak pun)
6 ekor udang besar, dibersihkan

1 biji tomato merah, didadu

Garam secukup rasa

Lada hitam yang baru dikisar secukupnya

Minyak zaitun untuk menumis (guna minyak zaitun biasa, bukan jenis "extra virgin")


CARA MEMBUATNYA :
  1. Didihkan air dalam periuk, letak garam dan masukkan spaghetti, rebus hingga lembut tapi bukan lembik (ikut arahan pada bungkusan atau keinginan sendiri). Toskan dan tuang sedikit minyak zaitun, gaul rata. Ketepikan.
  2. Panaskan minyak zaitun dalam kuali, masukkan bawang besar, bawang putih dan bay leaf, tumis hingga layu dan masukan tomato. Masak hingga tomato lembut. Tambah udang, red dan green capsicum serta buat zaitun hijau dan hitam. Kacau rata dan masak sekejap hingga udang berubah warna.
  3. Masukkan herba Basil, lada hitam dan garam secukup rasa. Tambah spaghetti tadi dan gaul rata hingga mesra. Rasa dan jika ok, matikan api. Hidangkan segera, jika suka boleh tabur sedikit lagi lada hitam sebelum dihidangkan...
Source : Resepi C&P from Mat Gebu

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails