Wednesday, February 08, 2012

Chocolate Indulgence

Ingredients
Chocolate sponge cake
5 egg yolks
2 egg whites
40g sugar
30g flour
10g corn flour
15g cocoa powder - i used valrhona
65g margarine - i used unsalted butter
1/4 teaspoon baking powder

Method

Sponge cake
1. Beat sugar and eggs until fluffy and thickened
2. Sieved flour, cornflour, cocoa powder and baking powder
3. Fold in flour mixture gently till well combined
4. Fold in melted butter and mix well
5. Pour batter into greased pan and baked it for 15mins .. 175C
6. Sliced cake into two part and set it aside

Filling : Mousse Coklat Hitam
200gm Chocolate Masakan Hitam
2 Kuning Telur (Di Pukul Dahulu)
2 Putih Telur (Di Putar Hingga Kembang)
60gm Gula Kastor
1/2 Tbsp Mentega
250ml Anchor Whipping Cream (Tawar) - Di Pukul Hingga Pekat
1 1/2 Tbsp Gelatin
50ml Air
Simpan Sedikit Adunan Untuk Di Sapu Tipis Kepada Kek)

Filling : Mousse Coklat Putih (Yg Ni Kena Buat Sehari Utk Simpan Semalaman)
200gm Coklat Masakan Putih
100ml Susu Segar UHT
2 Kuning Telur (Di Pukul Dahulu)
2 Putih Telur (Di Putar Hingga Kembang)
60gm Gula Kastor
250ml Anchor Whipping Cream (Tawar) - Di Pukul Hingga Pekat
2 Tbsp Gelatin
50ml Air

Topping Coklat Ganache
150ml Anchor Whipping Cream (Tawar)
350gm Coklat Masakan Hitam
1 Tbsp Mentega Cair
(Masak Secara Double Boiler, Panaskan Whipping Cream *** Hingga Berbuih Di Tepi Periuk, Masukkan Coklat Dan Mentega, Kacau Hingga Cair Dan Tuang Ke Atas Kek)

*** hiasan : untuk piping coklat ganache di atas kek, sejukkan dahulu coklat di dalam peti sejuk selama 4 jam. Keluarkan dari peti sejuk dan kacau dengan hand whisk hingga rata, masukkan ke dalam piping bag dengan nozzle pilihan dan pipe di atas kek atau di tepinya. Setelah siap masukkan kembali kek yang di hias dengan coklat ke dalam peti sejuk.

*** Untuk mendapatkan coklat ganache yang lebih keras tambahkan sukatan coklat masakan lagi banyak lagi pekat teksturnya dan sesuai untuk membuat bunga atau border.

Mousse Coklat Hitam
  1. Rendam gelatin dgn air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan
  2. Cairkan coklat masakan secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti mentega dan gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan whipping cream yang diputar, gaul hingga rata.
*** simpan dlm peti sejuk 1 jam

Mousse Coklat Putih
  1. Rendam gelatin dan air sehingga kembang. Cairkan secara double boiler hingga gelatin larut. Ketepikan.
  2. Cairkan coklat masakan putih secara double boiler, masukkan kuning telur ke dalam adunan coklat cair diikuti gelatin cair, gaul hingga sebati. Angkat.
  3. Di dalam mangkuk lain, putar putih telur dan gula hingga kembang, kaup balik ke dalam adunan coklat yang masih panas kemudian masukkan susu cair dan whipping cream yang diputar. Gaul hingga rata.
  4. Masukkan mousse ke dalam peti sejuk selama 4 jam sehingga beku. Kemudian keluarkan dan pukul dengan whisk menggunakan high speed hingga pekat dan bertanduk. Seeloknya mousse coklat putih di buat sehari lebih awal. *** dan di simpan di dalam peti sejuk. Apabila hendak di gunakan, whisk semula hingga kembang baru di sapu ke atas kek.
CARA-CARA :
  1. Potong chiffon kek kepada 4 lapisan.
  2. Lapisan pertama : letak kek ke dalam loyang 9" (loose base tin). Tuang mousse coklat putih di atasnya dan ratakan.
  3. Lapisan kedua : letak kek di atas lapisan pertama, tuang mousse coklat hitam di atasnya dan ratakan.
  4. Lapisan ketiga : letak kek di atas lapisan kedua, tuang baki mousse coklat putih dan ratakan.
  5. Untuk lapisan terakhir, letak kek di atas lapisan ketiga dan simpan di dalam peti sejuk semalaman.
  6. Keluarkan kek dari acuan, sapu tipis dengan mousse coklat hitam keseluruh kek dan simpan sekejap di dalam peti sejuk hingga beku.
  7. Letak cake di atas wire rack dan tuang topping coklat ganache, biar coklat mengeras baru di hias.
  8. Potong menggunakan pisau yang direndam di dalam air panas, lap dan potong kek.
Source : Resepi C&P from Ita

No comments:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails